Подићи свест код жена, нарочито на сеоском подручју, о значају превенције

У организацији Уније жена Општинског одбора Српске напредне странке (СНС) Варварин и Удружења жена “Дар” из Бошњана, у сали Скупштине општине Варварин специјалиста радиологије, др Рада Јоксимовић Змејкоски, одржала је предавање поводом Међународног месеца борбе против рака дојке.

Присутне је поздравила председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић, а предавању су присуствовале и заменица председника Скупштине општине Варварин Јелена Весић, помоћница председнице општине Марија Брајовић и директорка Дома здравља “Др Властимир Годић”, др Јасмина Ракић.

Када је у питању карцином грлића дојке, др Рада Јоксимовић Змејкоски наглашава да је превенција веома значајна и зато је веома важно подићи свест код жена о значају раног откривања карцинома дојке, поготову ако се болест појављивала у породици.

“Оно што је важно то је да се заправо на оваквим предавањима сугерише женама колики је значај да оне дођу на превентивне прегледе без страха, без бојазни да се било шта открије што је драматично и исто тако је важно да, ако имају неке предиспозиције за оболевање од карцинома дојке, попут генетских предиспозиција, да се јаве на превентивне прегледе”, истиче др Рада Јоксимовић Змејкоски.

Она објашњава да жене до педесете године живота треба да обаве ултразвук дојки, а након педесете године на сваке две године треба да обављају мамографске прегледе.

“У случају раног откривања карцинома дојке и ако га ми детектујемо, важно је да се жена упути хирургу, да се то одстрани и да буду поштедне операције које су веома важне за њих, али и за естетику дојке и за сам психолошки моменат жене, јер ипак, уколико се одстрани цела дојка, а није имало потребе за тим, онда је то велики стрес за жену. Наравно, битан је и финансијски моменат јер тада су изузетно скупи даљи третмани и лечења”, објашњава специјалиста радиологије, др Рада Јоксимовић Змејкоски.

Дугогодишња сарадња са Унијом жена СНС Варварин довела је и до великог броја предавања из области здравства, а у последње време се овом тематиком бави и Удружење жена “Дар”. Др Рада Јоксимовић Змејкоски истиче важност тога да жене које воде оваква удружења имају контакте са лекарима који се баве превентивом и да мотивишу жене и подигну њихову свест о превенцији, посебно у сеоским срединама.

“Када кажемо да жене на сеоском подручју нису имале прилику можда да имају добре информације, да не добију неке информације које су њима важне, зато је битно да ми изађемо у сусрет женама и да на оваквим теренима женама које не могу увек да дођу до лекара, да им кажемо колико је важно да дођу на превентивне прегледе. Овом приликом сам рекла да свака жена, која има потребу за радиолошким прегледом, ултразвуком дојки или мамографијом, да ми се лично обрати и да ћу ја заиста лично изаћи у сусрет и обавити тај преглед, са упутом, без термина, јер верујем да су велике гужве и оне ће апсолутно имати приоритет”, поручила је др Рада Јоксимовић Змејкоски.

Карцином дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света, погађајући подједнако и развијене и неразвијене области планете. У просеку сваке године се у Републици Србији региструје 4.204 новооболелих жен од ове врсте малигног тумора, а умре 1.653 жена.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x