Помоћ Општине Варварин пољопривредницима кроз субвенције

Општина Варварин је 01. јуна расписала конкурсе за доделу подстицајних средстава у  пољопривреди у 2018. години. Средства намењена за пољопривреднике у општини Варварин износе 20 милиона динара, а конкурси трају до утрошка средстава, или до 31. октобра ове године.

Према речима председника општине Варварин Војкана Павића, пољопривредници ће од општине добијати субвенције за набавку новог квалитетног воћног садног материјала, набавку специјализоване механизације и опреме, набавку квалитетних приплодних јуница, назимица, шиљежица и коза, а биће субвенционисан и део трошкова осигурања усева.

“Познато је да је општина Варварин претежно воћарски крај у коме се све више проширују засади нарочито јагодичастог воћа, али се проширују и засади воћњака, тако да наши пољопривредници све више саде воће попут јабуке, крушке, шљиве, вишње, трешње. Суфинансирамо и набавку квалитетних приплодних грла, али подржавамо кроз овај конкурс и набавку нове опреме и механизације, па и набавку опреме за наше пчеларе којих у овом крају има све више”, набраја председник Павић.

Он подсећа да је прошле године потписано више од 500 уговора са пољопривредницима, тако да се очекује да ће и ове године сва средства бити утрошена, нагласивши да је буџет за ове намене у 2016. години износио 11 милиона динара, док је у 2017. години повећан на 20 милиона.

“По преузимању локалне власти 2016. године, одмах наредне године, имајући у виду да се највећи број наших становника бави пољопривредном производњом, један од првих задатака нам је био да повећамо средства како би помогли тим људима тако да смо у 2017. години повећали буџет за пољопривреду за 9 милиона, па се тако наставило и у овој години”, подсећа председник варваринске општине.

Он додаје да је жеља локалне самоуправе да се кроз ове субвенције олакша живот и помогне, пре свега, младим људима који желе да остану у својој средини да могу да раде и да од свог рада и зараде, пошто је током транзиције и приватизације Варварин остао без свих некада успешних предузећа, тако да је, осим опоравка привреде, најважнији циљ подршка пољопривредницима.

“После дужег временског периода, пошто је годинама све било у стечају, почео је и привредни амбијент у нашој општини да се побољшава. Недавно је са радом почео и пољопривредни комбинат који је купио “Агро-мил” из Појата, ради хладњача “Вулић-Вулић”, као и фабрика пелета “Спаров”, а при крају су и радови на реконструкцији хотела “Плажа”, па очекујемо да ће и хотел, после доста година, да крене са радом”, каже председник Павић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1365

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x