Позив грађанима да провере да ли су уписани у бирачки списак

Ради ажурирања Јединственог бирачког списка, а у смислу спровођења избора за председника Републике Србије, заказаних за 02. април 2017. године, Општинска управа општине Варварин, као орган надлежан за вођење бирачког списка, обавештава све грађане са пребивалиштем на подручју општине Варварин, малолетне грађане који ће до дана избора, 02. априла 2017. године навршити 18 година, као и овлашћене представнике подносилаца предлога кандидата за председника Републике Србије, да је део бирачког списка за подручје општине Варварин изложен на тај начин што се путем рачунарске опреме у седишту Општинске управе општине Варварин (Општински услужни центар – Варварин, Марина Мариновића 34), омогућава провера да ли су поједини грађани уписани у бирачки списак и да ли су уписани подаци тачни, сваког радног дана, у времену од 07:00 до 15:00 часова, а све до дана закључења бирачког списка 17. марта 2017.године.

Право на увид у бирачки списак има сваки грађанин у циљу провере личних података уписаних у бирачки списак. Упис се остварује на основу захтева бирача, а врши се уношењем јединственог матичног броја грађанина и имена и презимена грађанина и других података који омогућавају аутоматску претрагу података  о бирачу у јединственом бирачком списку.

Увид у део бирачког списка може се извршити непосредно у општинској, односно градској управи у којој грађанин има пребивалиште, у складу са законом који уређује заштиту података о личности. Увид у бирачки списак, у складу са законом који уређује заштиту података о личности, може се извршити и електронским путем на званичној страници Министарства државне управе и локалне самоуправе или уношењем података о ЈМБГ-у ( кликни овде ). Од потврђивања предлога кандидата за Председника Републике Србије право на увид и на подношење захтева за измену бирачког списка имају и овлашћена лица подносилаца предлога кандидата, под истим условима као и грађани.

Сваки грађанин може органу надлежном за вођење бирачког списка поднети захтев за упис, брисање, исправку или допуну бирачког списка ако грађанин није уписан у бирачки списак или је уписан а нема бирачко право или нема бирачко право на подручју општине у којој је уписан у бирачки списак или ако неки од података из бирачког списка није правилно уписан. Од потврђивања предлога кандидата за Председника Републике Србије право на увид и на подношење захтева за измену бирачког списка имају и овлашћена лица подносилаца предлога кандидата за Председника Републике Србије, под истим условима као и грађани.

Уз захтев се прилажу законом прописани докази за вршење промене, а ако захтев не подноси подносилац предлога кандидата и дато пуномоћје оверено у складу са законом.

Након 17.марта 2017. године у 24:00 часа, па све до 72 часа пре дана избора (29. март 2017. године у 24:00 часа) захтеви за промене у бирачком списку подносе се Министарству државне управе и локалне самоуправе, непосредно или преко Општинске управе општине Варварин, стоји у обавештењу.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x