Представљене “Сукње трстеничког краја” у бруском Музеју

Ауторка изложбе “Сукње трстеничког краја” Јелена Вукчевић представила је, после Александровца, и у Брусу велики број ових народних експоната у оквиру традиционалне манифестације “Музеји Србије 10 дана од 10 до 10”. Колекција изложених сукњи има изузетну вредност и чува се у етнолошкој збирци трстеничког народног Музеја.

“Родила се једна идеја да после Александровца дођемо и до Бруса, изложене сукње нису само из трстеничког краја, има их и овде у овом крају, па ми је било мило што смо имали прилике да покажемо колика је сличност наша два краја. У питању су 53 експоната, односно 253 сукње и једно платно за сукњу које смо изложили”, рекла је ауторка ове изложбе Јелена Вукчевић.

Нада Маринковић из Музејске збирке додаје да је врло важно што су ти експонати сачувани јер данас нестају, има их по фолклорним приредбама и концертима, тако да су сукње дефицитарне. “После Бруса планирамо исту изложбу у Зајечару, па затим у Рековцу, а постоје и најаве за изложбу у Руском граду Јелецу чији ће директор Музеја у октобру посетити Трстеник па ћемо се договорити о термину изложбе”, додаје она.

Дипломирани етнолог Мирја Ивезић каже да су специфичне и сукње из Александровца и Бруса, вунене, тежане, односно сукнене сукње за зиму и свечане за лето. То су небитне разлике трстеничког и поменутих крајева, све до друге половине XX века, а можда и касније у подкопаоничким селима, јер је тамо удобни утицај касно стигао, рекла је на крају Марја Ивезић. Ову изложбу посетио је велики број љубитеља ове врсте уметности.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x