У Народном музеју у Трстенику отворена изложба “Сукње трстеничког краја”

У Народном музеју у Трстенику отворена је изложба под називом “Сукње трстеничког краја”. Селекција је настала 1994. године ангажовањем покојне мр Љубице Живковић која је годинама радила предано у овом музеју, а сада је поновљена и посетиоци ће у наредних 10 дана моћи да виде неколико примерака.

“Сукња је као део народне ношње настала 60. године XIX века и чини прекретницу у развоју женске ношње. Употреба сукње значила је раскид са оријенталним навикама, док тада сукња није била обична копија градске ношње, већ је била права изворна творевина” каже Јелена Вучковић из Народног музеја Трстеник и додаје да је на овој изложби представљена колекција сукњи које су се тада носиле у трстеничком крају.

“Оне су специфичне и не постоје друге сукње. Трстенички крај се по овоме дели на два дела, са леве стране је Левач који је под утицајем Шумадије, а са десне стране имамо Западно Поморавље које је под утицајем Жупе. Не постоје два идентична примерка, свака жена је слала своју сукњу и тако је представљен прави мали уметнички рад. Боје зимских вунених сукњи су мало тамније, а летње су шарене, у сукњама се рађало, повијала су се деца за време ратова, сукње су ишле у вршидбу, у косидбу, тако да имају један велики симболички смисао”, објашњава Јелена Вучковић.

Сукње које су на овој изложби представљене прикупљене су у раздобљу од 1983. до 1989. године, а прикупљала их је до смрти мр Љубица Живковић, која је читав радни век проводила у музејској збирци у Трстенику. “Позвала бих све наше грађане који нису видели ову изложбу да дођу у Народни музеј и погледају је ових дана”, поручила је она.

О животу и раду мр Љубице Живковић говорио је присутнима њен сарадник Момчило Тодосијевић. Да подсетимо на крају и да је ова изложба била отворена само једном и то 15. јуна 1994. године у оквиру манифестације “Јефимијини дани”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x