Представљени резултати пројекта “Независни медији за слободан проток информација у Расинском округу”

Центар за истраживачко новинарство Крушевац – ЦИНК представио је резултате пројекта “Независни медији за слободан проток информација у Расинском округу” који је у протеклих осам месеци реализован у оквиру Програма малих медијских грантова који финансира Амбасада САД, администрира Медија&Реформ центар Ниш.

“Циљ пројекта био је обезбеђивање слободног протока тачних информација у шест локалних самоуправа у Расинском округу кроз истраживања и анализе, праћење и јачање капацитета локалних независних медија. Пројекат је подразумевао низ активности: истраживање ставова локалних медија о квалитету комуникације са локалним самоуправама, истраживање ставова грађана Расинског округа о информисаности о раду локалних самоуправа, истраживање ставова локалних самоуправа о транспарентности рада, истраживање ставова ОЦД кроз организовање дебате као и објављивање аналитичких текстова о квалитету канала комуникације које користе локалне самоуправе”, истакао је Славиша Миленковић, менаџер пројекта.

Анкета је урађена са шест медија из Расинског округа, по два из Крушевца и Бруса и по једним из Трстеника и Варварина.

“Већина медија није задовољна сарадњом са локалним властима јер сматра да је “селективна, делимично транспарентна и то само када њима одговара”. На питања новинара локални функционери често не желе да одговарају или то чине у писаној форми, одугловачећи са одговорима. Новинари су сагласни да су важне информације о буџету, капиталним инвестицијама и јавним набавкама, углавном доступне грађанима на порталима локалних самоуправа али су често “скривене” па је тешко доћи до њих”, пренео је неке од резултата пројекта Миленковић.

Истраживање ставова грађана обављено је попуњавањем упитника који је имао 12 питања од стране 500 грађана Расинског округа. Анализа упитника показала је да више од 40% одсто анкетираних тврди да се о раду локалних самоуправа информише из локалних медија док се 13% информише преко друштвених мрежа. 80% грађана сматра да није довољно информисано о раду локалних самоуправа, а чак 80,9% грађана одговорило је да не зна колико одборника има локална скупштина и ко су одборници. Само трећина анкетираних зна ко су локални функционери и директори јавних предузећа.

“Код локалних самоуправа у Расинском округу евидентан је недостатак жеље, воље и идеја како да грађане што више укључе у процес доношења одлука. Углавном се ослањају на уобичајене канале комуникације као што су директан контакт са грађанима, извештаји у локалним медијима и објаве на званичним интернет презентацијама уз стриктно држање бирократске процедуре. Један од највећих проблема, када је реч о доношењу важних одлука и докумената, је недовољно учешће грађана и организација цивилног друштва у процесу планирања и доношења одлука органа локалне самоуправе”, потенцирају у ЦИНК-у.

Од шест локалних самоуправа у анкетирању су учествовале четири. Александровац и Трстеник нису одговорили на захтеве ЦИНК-а.

Дебата организација цивилног друштва показала је да цивилни сектор није задовољан сарадњом са локалним властима. Представници локалних власти задужени за ову област деловања лојални су, на првом месту, својим надређенима, а тек онда грађанима. Неким организацијама цивилног друштва отежан је приступ до локалних медија блиских властима, а често нису у стању да организују разне догађаје због ометања од стране власти.

“Посебна пажња посвећена је анализи канала комуникације које користе локалне самоуправе – wеб презентацијама, друштвеним мрежама и другим каналима. Све локалне самоуправе имају своје веб презентације, али су оне различитог квалитета и не поштују у потпуности смернице које је дало ресорно министарство. Презентације, најчешће, имају тражене елементе, али до информација се тешко долази јер су “скривене”. Најактивније на друштвеним мрежама су две најмање општине, Ћићевац и Варварин, док је, рецимо, Крушевац потпуно неактиван. Трстеник има јако добру Фејсбук страницу, али је на другим друштвеним мрежама неактиван”, закључује Миленковић.

Он је подсетио и да су локалне самоуправе из нашег округа лоше оцењене у ЛЕИ индексу (https://lei.rs/mapa) који ради НАЛЕД. Варварин и Брус су сврстани у ниже развијене локалне самоуправе, Ћићевац и Трстеник у средње развијене, док Крушевац и Александровац нису ни доставили податке.

Детаљнији подаци о резултатима истраживања могу се наћи на страници: https://krusevacpress.com/category/projekti/nezavisni-mediji-za-slobodan-protok-informacija-u-rasinskom-okrugu/

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x