Преко 400 учесника на 15. Међуокружној смотри фолклорних ансамбала у Орашју

На летњој позорници испред Дома културе у Орашју одржана је јубиларна, 15. по реду Међуокружна смотра фолклорних ансамбала. Ранијих година у овом живописном подјухорском селу такмичили су се фолклорни ансамбли из Расинског, Рашког и Моравичког округа, док од ове године, одлуком Савеза аматера Србије, у Орашје долазе и ансамбли из Поморавског и Шумадијског округа.

Програм је отпочео дефилеом преко 400 учесника од школе до летње позорнице, а затим је заменица председника општине Варварин Виолета Чолаковић, изразивши задовољство што јој је припала част да отвори 15. Међуокружну смотру фолклорних ансамбала, пожелела учесницима и гостима добродошлицу.

“Село Орашје већ 15 година веома успешно, уз помоћ локалне самоуправе, организује ову манифестацију преносећи културно наслеђе и традицију нашег краја са генерације на генерацију. Ово је веома добар начин да се што већи број људи придружи фолклору и тако обнови стара пријатељства и створи нова”, рекла је заменица председника Виолета Чолаковић нагласивши да је веома важно да што већи број учесника узме учешће у овој манифестацији како би културну баштину и традицију нашег краја отргли од заборава и пренели на млађе генерације.

15. Међуокружну смотру фолклора у Орашју отворила је певачка група “Ђердан” из Трнаве, уследио је наступ домаћина, КУД-а “Вук Караџић” из Орашја, а затим је кренуо и такмичарски део у коме се представило 11 културно – уметничких друштава.

Чланови КУД-а “Радиша Поштић” из Мрчајеваца први пут ове године дошли су у Орашје, а уметнички руководилац овог друштва Зорица Савић у изјави за наш портал рекла је да ово друштво има традицију дугу сто година.

“Наше друштво основано је 1918. године, као певачка група када су се солунски борци вратили са ратишта. После Другог светског рата основано је културно – уметничко друштво “Радиша Поштић” које ради до данашњих дана”, истиче Зорица Савић изразивши задовољство тиме да млади у Мрчајевцима у овом друштву уче прве кораке.

КУД “Полет” из Падежа, друштво које је заједно са КУД-ом “Вук Караџић” 2003. године и покренуло ову смотру фолклора у Орашју и било први учесник, после дугогодишњег одсуства са ове манифестације ове године се поново представило.

Драган Антић из КУД-а “Полет” подсећа да ово друштво у Падежу већ 34 године организује добро познату манифестацију “Падешки кладенац”, активни су учесници и такмичења села града Крушевца, а учесници су и других међуокружних и републичких манифестација, у категоријама и омладинског и дечијег фолклора.

“Наше друштво званично постоји од 1976. године и ради у континуитету до дана данашњег, незванично постоји још од 1928/29 године са прекидима. Наша манифестација по којој смо препознати широм Србије и која је ушла у календар манифестација Савеза аматера Србије је “Падешки кладенац”, који се иначе одржава већ 34 године, првог викенда у септембру”, наводи Антић и наглашава да ово друштво тренутно има више од 50 чланова у две категорије, омладински и дечији фолклор, али, према његовим речима, постоје и назнаке да ће у наредном периоду бити оформљена и група најмлађих играча узраста од 4 и 5 година.

У ревијалном делу, поред певачке групе “Ђердан” и здравичара Предрага Благојевића из Течића, наступили су домаћин, КУД “Вук Караџић” и прошлогодишњи победник, КУД “Медвеђа” из Медвеђе, док су се у такмичарском делу представили КУД-ови “Јован Курсула” из Села Варварин, “Полет” из Падежа, “Бистрица” из Дворана, “Радиша Поштић” из Мрчајеваца, “Јелек” из Подунаваца, “Жича” из Жиче, “Гружа” из Груже, “Лапово” из Села Лапово, “Димитрије Катић” из Црквенца, “Плажане” из Плажана и Фолклорна секција “Оџаци” из Оџака. Такмичаре је оцењивао селектор Савеза аматера Србије Вукосав Вуле Живковић, члан стручног одбора за игре.

15. Међуокружној смотри фолклорних ансамбала Расинског, Рашког, Моравичког, Шумадијског и Поморавског округа присуствовали су заменица председника општине Варварин Виолета Чолаковић, председник Скупштине општине Драгољуб Станојевић, његов заменик Братислав Ташић, помоћници председника општине Саша Срећковић, Оливер Бркић и Дејан Милановић, стручни сарадник Народног Универзитета Трстеник Снежана Јанковић, директор Општинске библиотеке Варварин Горан Ћеличанин, члан Управног одбора “Друштва српских домаћина” Душица Чолић, делегација Удружења грађана “Левачка пасуљијада” из Секурича.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x