Презентација “Пројекта конкурентне пољопривреде Републике Србије” 22. априла у Варварину

Одељење за пољопривреду Општинске управе општине Варварин и Пољопривредна саветодавна и стручна служба Крушевац организују у четвртак 22. априла 2021. године, у Великој сали Општинске библиотеке Варварин, са почетком у 19 часова, предавање на тему “Пројекат конкурентне пољопривреде Републике Србије – услови и циљеви”.

Кроз овај Пројекат пољопривредници могу добити бесповратна средства за набавку трактора и мотокултиватора, изградњу фарме и набавке опреме за сточарство, набавку пластеника и опреме за пластенике и набавку механизације и опреме за воћарску и ратарску производњу.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде објавило je Правилник о додели бесповратних средстава у оквиру “Пројекта за конкурентну пољопривреду Републике Србије”. Споменути пројекат министарства који се реализује у сарадњи са Светском банком је заправо део новог приступа у пољопривреди и пружаће подршку пољопривредним произвођачима и микро, малим и средњим предузећима (ММСП), који желе да науче, побољшају и развију своје капацитете и преточе знање из пољопривредног у предузетнички приступ са пољопривредним ресурсима. Пројекат ће пружити и подршку институцијама које се баве развојем пољопривреде у Републици Србији, тако што ће радити на изградњи капацитета и помоћи им да смање трошкове коришћењем ITC технологије, одрживим приступом ка животној средини и ефективним резултатима и повезивањем пољопривредних произвођача са банкама и тржиштем.

Пројекат конкурентне пољопривреде у Србији пружа могућност пољопривредницима и микром, малим и средњим предузећима да добију бесповратна средства у износу од 50% од укупне вредности инвестиције (са ПДВ-ом), 40 % кредитно финансирају из кредита са пословним банкама уз свега 10% сопственог учешћа, за реализацију пројеката којим ће унапредити пољопривредну производњу газдинстава и учествовати у развоју конкурентности пољопривреде у Републици Србији. Први јавни позиви за остваривање права на подстицај очекују се у априлу 2021. године. Трајање пројекта je од 2020. до 2024. године.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x