Приметан тренд благог пораста насиља у породици, пријављено 111 случајева

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама и “16 дана активизма против насиља над женама”, Центар за социјални рад саопштио је да је у овој години, само у периоду од јануара до октобра 2020. године, пријављено укупно 111 случајева насиља у породици.

Приметан је тренд благог пораста броја случајева насиља у породици у односу на претходни период, ако се имају у виду случајеви који су пријављени у току прошле године. По оцени Центра, повећање броја пријављених случајева није резултат неког стварног повећања, већ је то пре свега резултат свеобухватнијег и континуираног реаговања.

Грађани, стручњаци запослени у разним системима и жртве насиља, постали су знатно осетљивији на ову појаву. У садашњем времену, насиље над женама и уопште насиље у породици се не негира и не минимизира, па се из тих разлога чешће пријављује и реагује.

С тим у вези, Центар за социјални рад у Трстенику, једном недељно, почев од 25. септембра 2020. године организује радионице у оквиру саветодавно – терапијских и социјално – едукативних услуга чији је циљ подршка и оснаживање у оквиру “Групног рада са женама жртвама насиља у породици”.

“Водитељи радионица су чланови Интерног тима за заштиту од насиља у породици и чланови локалне Групе за координацију и сарадњу, Јован Павловић и Сандра Антић, дипломирани социјални радници. Закон о спречавању насиља у породици предвидео је формирање Групе за координацију и сарадњу на општинском нивоу чија је улога да се активно бави проблемом насиља у породици и да пажљиво разматра сваки пријављени случај”, наводи директор трстеничког Центра за социјални рад Драгојло Минић.

“У том смислу, истичемо добру сарадњу са институцијама на локалном нивоу, Полицијском станицом, Основним судом, Основним јавним тужилаштвом, општинском службом за пружање бесплатне правне помоћи, Домом здравља и другим установама, службама и удружењима, чијим заједничким деловањем у нашој општини, борба против насиља у породици већ годинама представља приоритет у поступању”, каже Минић.

Посебну пажњу треба посветити спречавању и заштити од родно заснованог насиља жена на селу, жена са инвалидитетом и Ромкиња, као и развоју услуга у заједници, како би се женама жртвама насиља пружили сви видови подршке за пријављивање насиља, као и помоћи за њихово осамостаљивање, додаје директор Драгојло Минић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x