Грађевински материјал за још 105 избегличких породица

У 26 градова и општина широм Србије у току је потписивање уговора са укупно 105 избегличких породица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске који су, на конкурсу Комесаријатa за избеглице и миграције, добиле пакете грађевинског материјала за завршетак започете куће и побољшање стамбених услова живота. Вредност једног пакета је од 4.500 до 9.000 евра, саопштено је из Комесаријатa за избеглице и миграције Републике Србије.

Помоћ се додељује у оквиру Регионалног стамбеног програма, Потпројекат 8. Укупна вредност набавке, коју је кaо имплемент партнер спровела Јединица за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о, износи 792.138 евра, без ПДВ.

Пакете грађевинског материјала добиле су избегличке породице које имају пребивалиште у Богатићу (15), Новом Бечеју (9), Смедереву (9), Крагујевцу (8), Горњем Милановцу (8), Тителу (6), Пландишту (6), Параћину (5), Свилајнцу (4), Мионици (4), Ковачици (4), Голупцу (4), Варварину (3), Опову (3), Чачку (3), Малом Зворнику (2), Краљеву (2), Ариљу (2) и по један пакет у Блацу, Великом Градишту, Жабљу, Пироту, Пријепољу, Трстенику, Љигу и Прокупљу.

Регионални стамбени програм (РСП) је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице са простора бивше Југославије. До сада је из Регионалног стамбеног програма у Србији збринуто укупно 5.180 избегличких породица из БиХ и Р. Хрватске. У оквиру тог броја, додељено је 1.893 пакета грађевинског материјала, изграђено и усељено 1.647 станова, купљено 1.350 сеоских кућа са окућницом и изграђено 290 монтажних кућа, подсећају из Комесаријата.

Програм се спроводи уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Швајцарске, Италије, Норвешке, Данске, Турске, Луксембурга, Шпанија, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

0 0 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

492 + 1 = 493

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x