Проблеми са водоснабдевањем у Врњачкој Бањи

Суша, али и други фактори почели су да угрожавају водоснабдевање и у краљици континенталног туризма, Врњачкој Бањи. Према проценама ЈП “Белимарковац” за сада је губитак воде у водоводној мрежи 40 до 45 одсто.

Највећи проблем представља застарелост водоводне мреже, а приликом транспорта воде због цурења између места захватања и места испоруке. Председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић истиче да су на целој територији Републике Србије губици воде у мрежи у далеко већем проценту, што је проблем и у Врњачкој Бањи, тако да треба радити на откривању, односно на лоцирању места на мрежи од изворишта где се она губи.

“Услед ових тропских врућина у Врњачкој Бањи нема адекватног капацитета воде, опала је издашност извора на планини Гоч, а у међувремену повећан је и број потрошача. Осим грађана имали смо у јуну месецу и велики број туриста, као и за време “Lovefesta” и других манифестација тако да је потрошња воде знатно прекорачена”, наводи Ђуровић и оцењује да је због тога потребно веће улагање у комуналну инфраструктуру.

“У сарадњи са државом ми радимо на пројекту ревитализације читавих мрежа, замене канализационих цеви у Врњачкој Бањи и у селима наше општине, а овај пројекат кошта 11 милиона евра. Имали смо недавно састанак са врњачким хотелијерима, руководством ЈП “Белимарковац” и са другим стручним службама и донели смо одлуку да почну активности око обезбеђивања додатних количина воде које се односе на нове бушотине које су евидентиране”, каже Ђуровић.

Нажалост, потрошњу воде увећавају и несавесни грађани па су то уочиле општинске контроле, а по Ђуровићевим речима свака кућа има мањи кућни базен који се пуни са водоводне мреже. Такође, многи ван центра Бање поливају баште и травњаке, па Ђуровић апелује да воду рационално троше како би је било за све потрошаче.

“Приликом радова код виле “Сан” и код фонтане на кружном току отицала је велика количина воде, таквих ситуација има доста у Врњачкој Бањи и ту се мора реаговати. Верујем да ћемо ускоро новим бушотинама и прегледом стања на мрежи ускоро решити овај комплексан проблем”, најављује Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x