Проф. др Предраг Ј. Марковић: Социјалисти најстарији политички бренд у Србији

Потпредседник Социјалистичке партије Србије (СПС) проф. др Предраг Ј. Марковић одржао је синоћ у Крушевцу трибину под називом “Шта значи бити социјалиста у 21. веку” и том приликом је истакао да је Србија још у времену Првог српског устанка настала на социјалистичким вредностима борбом против феудализма, на идеалима попут једнакости и слободе.

Он је нагласио да је Србија у том периоду била, према речима странаца, “рај сиромашног човека” и земља у којој није било могуће због дуга човеку одузети имање, приметивши да је Србија у том периоду била најдемократскија земља источно од Француске.

“Србија је била земља једнаких људи у којој су сви имали гласачко право. Ми имамо гласачко право много пре од Аустријанаца, Мађара, да не говорим о овим другим народима”, навео је проф. др Марковић и оценио да су социјалисти најстарији политички бренд у Србији, са више од 100 година непосредног политичког континуитета и традицијом дугом 150 година од социјалистичке идеје Светозара Марковића.

“Нема решења еколошке кризе без солидарности, без поделе трошкова одржавања животне средина. Нема решења мигрантске кризе без социјалистичког улагања у образовање, у стандард људи у сиромашним деловима света. Нема решења наших проблема без неке врсте социјалистичке политике као што је улагање у сиромашне регионе, бесплатно образовање, бесплатно здравство, значи само нека врста социјалистичке праксе може да врати једнаке шансе, да се сва деца образују, да свако буде социјално заштићен, да радници буду заштићени, то су све идеје социјализма”, поручио је проф. др Предраг Ј. Марковић.

 

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x