Пројекат Специјалне болнице “Меркур” у конкуренцији за највише признање ЕУ

Након запажене презентације на Форуму у Шибенику, пројекат “Si4Care”, чији је пилот “Контрола здравља дијабетичара телемедицином”, реализован у Специјалној болници “Меркур”, номинован је за избор најуспешнијег пројекта Европе. Координаторка ЕУ пројекта “Si4Care” др Дарја Шемров са Универзитета Љубљана доставила је званичну потврду да је Пројекат “Si4Care”, у коме је учествовала Специјална болница “Меркур” из Врњачке Бање, добио високо признање од највиших ЕУ институција.

Како се наводи у писму, Заједнички комитет Јадранско – јонског позива за финансирање пројеката ЕУ одабрао је “Si4Care Пројекат за учешће на “REGIOSTARS” такмичењу 2024, иницијативи “DG REGIO” која је постала европска ознака изврсности за пројекте које финансира ЕУ. Пројекат “Si4Care” такмичиће се са најбољим европским пројектима у категорији “Конкурентна и паметна Европа”, у делу “Промовисање конкурентности, иновативности и економске отпорности”, сазнајемо од Бојане Бељић, портпарола и референта продаје у Специјалној болници “Меркур”.

Одлуци Заједничког комитета претходио је њихов позив да представници “Меркура” представљају свој пилот у Шибенику на 9. Форуму “EUSAIR – EU Strategy for Adrian and Ionian Region”. Као модератори на панелу “Driving digital transformation transformation in the Adrion – Ionian Region” Миодраг Миљковић и Срђан Кожетинац презентовали су пилот који је реализован у “Меркуру” и добили веома позитивне реакције високих европских званичника.

Опште мишљење присутних, као и партнера на “Si4Care” пројекту из Италије, Грчке, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије било је да овакав пројекат мора да добије и свој наставак кроз “Si4Care 2”, на чему су стручњаци из Италије већ почели да раде. Очекује се да ће српска страна у будућем пројекту поновити учешће као један од најуспешнијих партнера, јер је између 10 партнера из 7 земаља “Меркур” достигао ниво најуспешнијег партнера у пројекту. За такав успех заслужно је и Министарство здравља, као “Associated partner” на Пројекту, као и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које је пружило пун допринос у реализацији Пројекта.

“Подсетимо се да је пилот “Si4Care” у “Меркуру”, под називом “Контрола здравља дијабетичара телемедицином”, реализован на пацијентима након повратка кући и да су резултати Пројекта показали да ефекти активног учешћа пацијената у контроли свог здравља, у комбинацији са интервенцијама лекарског тима на даљину, могу да имају кључну улогу у смањивању ризика од компликација код дијабетеса. “Меркуров” пилот презентиран је и на Националном симпозијуму “Шећерна болест 2022. – новине и изазови”, који је одржан од 21. до 23. октобра у Врњачкој Бањи, уз учешће 250 лекара из целе Србије, а о резултатима Пројекта том приликом позитивно се изразио и академик проф. др Небојша М. Лалић, декан Медицинског факултета у Београду и председник Републичке комисије за дијабетес. Иначе, “REGISTARS” сваке године организује “DG REGIO” од 2008. године”, рекла нам је Бојана Бељић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x