Промоција књиге “Бајка о Пријезди и Јелици” Љиљане Павловић Ћирић у среду у Варварину

Професорка српског језика и књижевности и књижевница Љиљана Павловић Ћирић из Сталаћа представиће у среду, 08. децембра, у Великој сали Општинске библиотеке Варварин, са почетком од 18 сати, своју најновију књигу “Бајка и Пријезди и Јелици”.

О књизи ће, поред ауторке, говорити професори књижевности и књижевни критичари мр Драгослав Ђорђевић и Вељко Стамболија, а модератор вечери је Лидија Ужаревић. Стихове из драме казиваће “Курсулићи”.

“Бајка о Пријезди и Јелици” инспирисана је народном епском песмом покосовског циклуса “Смрт војводе Пријезде”, коју је први пут записао Вук Стефановић Караџић. Тема је одбрана Сталаћа од Турака у петнаестом веку, које је тада било средњевековно утврђење, те страдање војводе Пријезде и његове супруге Јелице који су јуначки отишли заједно у смрт тако што су скочили у Мораву када су схватили да не могу да одбране Сталаћ од најезде турске војске.

Ово је иначе пета промоција “Бајке о Пријезди и Јелици”, а књижевне вечери и промоције су до сада одржане у Крушевцу, Ћићевцу, Трстенику и Параћину.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x