Путем пројекта “Ко је ко у локалној власти у Расинском округу” локалне политичаре учинити видљивим најширем кругу грађана

У просторијама Удружења грађана “Евроконтакт” у Крушевцу данас је представљен пројекат “Ко је ко у локалној власти у Расинском округу”, иначе део великог пројекта “ACTION SEE” чији је циљ помоћ организацијама цивилног друштва за промоцију добре управе и поштовање закона, а који спроводи “Metamorphosis Foundation” из Скопља. Наведени пројекат реализује Центар за инстраживачко новинарство Крушевац (ЦИНК) у сарадњи са УГ “Евроконтакт” из Крушевца

Према речима председника ЦИНК-а Славише Миленковића пројекат “Ко је ко у локалној власти у Расинском округу” се спроводи са циљем да, користећи нове, интернет медије, локалне политичаре учини “видљивим” најширем кругу грађана. Иначе, на конкурсу је укупно 18 организација цивилног друштва добило грантове, док је ЦИНК једна од три организације из Србије које су прошле селекцију.

Миленковић истиче да ће овај пројекат бити реализован од 15. септембра текуће године до 15. фебруара наредне године у два сегмента, с тим што ће у првом делу бити обрађени и публиковани профили око 60 локалних политичара из три локалне самоуправе Расинског округа и то из Крушевца, Варварина и Трстеника.

“Поред представника локалних власти, значи председника општина и градоначелника, њихових заменика, председника Скупштина општина, чланова Градских и Општинских већа, помоћника градоначелника и председника општина, биће представљени и профили Народних посланика из Расинског округа”, објашњава Миленковић и додаје да ће у другом делу бити анализирана предизборна обећања која су дата у периоду између два изборна циклуса, а која су давали локални функционери.

Поред политичара који су у центру пажње и о којима се доста зна, Миленковић наглашава да путем овог Пројекта желе да грађанима представе и политичаре који су мање “видљиви”, а одговорни су за доношење важних одлука и додаје да ће профили политичара бити периодично публиковани.

“Неће свих 60 профила бити одједном урађено, то би било превише, већ ће то бити урађено у три или четири наврата како би и публици то било прихватљивије и занимљивије. Што се података тиче, користићемо све доступне базе података, пре свега на интернету попут профила који су објављени на сајту Народне скупштине, података из Агенције за борбу против корупције, података са сајтова општина, а користићемо и новинске и друге текстове који су објављени о одређеним политичарима”, објашњава Миленковић и додаје да ће сав овај материјал бити публикован на интернет порталима www.krusevacpress.rs, www.rasinskiparlament.com и www.037info.net.

Иначе, овај пројекат, који се реализује на подручју Западног Балкана, је део великог пројекта “ACTION SEE” који “Metamorphosis Foundation” спроводи у партнерству са “Westminster Foundation” из Велике Британије, Центром за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) из Србије, Удружењем грађана “Зашто не?” из БиХ, Центром за демократску транзицију из Црне Горе, као и организацијама “Open Data” са Косова и “Levizja Mjaft!” из Албаније, док је пројекат финансијски подржан од стране Европске Уније.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x