ЦИНК и Евроконтакт представили резултате прве фазе пројекта “Ко је ко у локалној власти у Расинском округу?”

Центар за истраживачко новинарство Крушевац (ЦИНК) и Удружење грађана “Евроконтакт” представили су резултате прве фазе пројекта “Ко је ко у локалној власти у Расинском округу?”. Овај пројекат се спроводи у оквиру великог пројекта “ACTION SEE”, који се реализује на подручју Западног Балкана, а финансијски је подржан од стране Европске Уније.

Чланица Управог одбора УГ “Евроконтакт” Сретина Добродолац истакла је да ово Удружење има доста искуства у реализацији оваквих пројеката и додала да су овде како би својим знањем помогли колегама из ЦИНК-а. Она је подсетила даје “Евроконтакт” већ реализовао пројекат “Ја имам реч!” који је имао за циљ да се успостави боља комуникација између народних посланика и грађана, приметивши да су током рада на овом пројекту установили да велики број грађана не зна ко их представља у Народној Скупштини Републике Србије.

Добродолац је истакла да је већина њихових пројеката усмерена на демократизацију друштва и побољшање транспарентности локалних власти, подсетивши да је “Евроконтакт” био и део пројекта Београдске отворене школе о стратешком планирању у Расинском округу, где је установљено да многе општине имају јако мало стратешких докумената или их немају уопште.

Фото: ЦИНК

Председник Управног одбора ЦИНК-а Славиша Миленковић обавестио је јавност да је, од три локалне самоуправе у којима се спроводи пројекат, сарадња успостављена са Крушевцем и Варварином, док у Трстенику игноришу њихове дописе. Он је рекао да су и поред тога до сада прикупљени подаци за профиле 45 политичара из Крушевца, Варварина и Трстеника, док ће у наредних десетак дана бити публиковани и подаци за још 11 политичара, чланова Општинског већа у Варварину.

“За формирање профила политичара коришћени су подаци са сајтова локалних самоуправа, новински текстови, база података Агенције за борбу против корупције, архива Републичке изборне комисије, подаци Народне Скупштине Републике Србије и други доступни извори”, рекао је Миленковић и додао да је фокус био на досадашњем политичком деловању и материјалном и имовинском стању локалних политичара.

Фото: ЦИНК

“Без обзира на поприлично игнорантски однос појединих локалних самоуправа, охрабрује нас чињеница да су од почетка пројекта објављени подаци о имовинском стању седморо политичара који нису били доступни на сајту Агенције за борбу против корупције средином септембра, када је пројекат започео”, каже Миленковић.

Из ЦИНК-а и “Евроконтакта” најављују да ће у другој фази пројекта “Ко је ко у локалној власти у Расинском округу?”, који траје до 15. фебруара 2018. године, бити анализирана обећања која су политичари давали грађанима у неколико протеклих година, а сав прикупљени материјал може се наћи на интернет порталима KrusevacPress.rsRasinskiParlament.com и 037info.net.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x