Реализација пројекта упознавања популације о значају вакцинације против болести COVID-19

Немачка развојна организација “Arbeiter-Samariter-Bund” (АСБ) и Дом здравља “Др Властимир Годић” реализују пројекат чији је циљ упознавање старије популације са последицама корона вируса и значају вакцинације против болести COVID-19.

Зорица Живојиновић, пројектни менаџер организације АСБ, наглашава да је у протекла два месеца на подручју општине Варварин реализован овај пројекат Светске здравствене организације (СЗО), а чији је покровитељ УСАИД.

“Циљ нам је био да се мотивише хронично оболело старије угрожено становништво, али и остали становници општине Варварин, да дођу на вакцинацију против корона вируса, наравно, ту се мисли и на оне који су примили прву дозу вакцине, али и за оне који би требали да се вакцинишу други, трећи или четврти пут, пре свега старији и људи са хроничним обољењима”, рекла нам је Зорица Живојиновић.

Овом приликом, у временском периоду између 9 и 10 часова, вакцинацији се одазвало нешто више од 30 грађана из општине Варварин, а доста је заказаних термина и за следећу акцију. Зорица Живојиновић најављује да је план да се са реализацијом овог пројекта настави током целог августа месеца, као и наредних месеци.

“Са нашим сарадницима из Дома здравља теренски обилазимо породице где их информишемо о томе да је вакцинација пожељна и потребна у циљу заштите њиховог здравља и здравља шире популације, како у општини Варварин, тако и широм Републике Србије”, наглашава Зорица Живојиновић из организације АСБ.

Патронажна сестра у варваринском Дому здравља, Соња Живковић нас је обавестила да је тренутно највеће интересовање за Синофармову вакцину, али је присутно и велико интересовање за Фајзерову вакцину. Приликом ове акције највише су дате трећа и четврта доза, а оно што је охрабрујуће то је да се интересовање за имунизацију повећало.

“Током реализације овог пројекта ми смо у заједници радили и на другим мерама превенције COVID инфекције и, осим што смо мотивисали становништво кроз индивидуалне и групне методе, у виду рада у породици, радили смо на осталим мерама превенције попут потребе ношења заштитних маски, ризичних контаката, дезинфекције руку и, наравно, мотивација за вакцинацију против корона вируса”, наводи Соња Живковић.

У Ковид амбуланту Дома здравља “Др Властимир Годић” се сваког дана јављају пацијенти са респираторним тегобама, а и број новоинфицираних већ пар недеља је у порасту, у односу на протекли период када се на недељном нивоу бележило по пар случајева инфицирања вирусом SARS-CoV-2.

Једина сигурна превенција против тежих последица, у случају инфицирања корона вирусом, је имунизација, доза вакцина против овог вируса има довољно, тако да грађани треба да се одазову у што већем броју вакцинацији како би створили колективни имунитет и што пре из овог рата са невидљивим непријатељем изашли као победници.

5 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x