РФЗО потписао нове уговоре са клиникама које обављају операцију катаракте и процес вантелесне оплодње

Републички Фонд здравственог осигурања (РФЗО) потписао је нове уговоре са приватним клиникама где се о трошку Фонда могу обавити операције катаракте, као и са клиникама где се обављају процеси вантелесне оплодње. Здравствени осигураници могу операцију сенилне и пресенилне катаркте обавити у 28 клиника широм Србије, што је за две клинике више него претходне године и у 16 клиника обавити просец вантелесне оплодње, клиника више него 2023. године.

“РФЗО континуирано улаже у набавку додатних медицинских средстава, у иновативне лекове и методе. Циљ потписивања нових уговора са 28 клиника за операцију катаракте и са 16 за процес вантелесне оплодње о трошку државе, јесте да се смање листе чекања које постоје у државним здравственим установама. Пацијент је данас у могућности да сам одабере клинику где ће се обављати поменуте интервенције”, истакао је директор филијале Републичког фонда здравственог осигурања за Расински округ, Драги Марковић.

Претходне године у приватним установима урађено 18.000 операција, док евиденције о листама чекања за вантелесну оплодњу не постоје. Марковић је додао да су и даље дуге листе чекања за ортопедске операције, кардио-хирушке интервенције и магнет, али да надлежни у држави чине огромне напоре да се те листе смање, пре свега улагањем у здравство, набавком и прошерињем листе иновативних лекова, као и набавком лекова и финансирањем терапија за ретке болести.

Он је додао да у Филијали фонда постоји Саветовалиште које брачне парове упућује у све процедуре, континуирано је са њима у контакту, као и са поменутим представницима клиника, а најважнији податак је да је Србија једина земља у свету која процес вантелесне оплодње одобрава до 45 година старости жене. Такође и процедуре којих има више, када су потпомогнута зачећа у питању, Србију сврставају у сам врх држава које имају највећу границу солидарности са паровима који се нису остварили као родитељи и улаже максималне напоре да се повећа природни прираштај и смањи бела куга.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x