Састанак мреже за пољопривреду и рурални развој у Крушевцу

У Крушевцу је данас одржан састанак Мреже за пољопривреду и рурални развој, у оквиру пројекта “Институционална подршка СКГО – друга фаза”. На скупу су се обратили државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Велимир Станојевић, помоћник министра Зоран Јањатовић и други представници.

Теме су биле: Локални програми подршке пољопривреди и руралном развоју, измене Закона о шумама – улога и активности јединица локалне самоуправе, видови удруживања у пољопривреди и начин суфинансирања од стране локалне самоуправе и примена Закона о пољопривредном земљишту – израда и реализација годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта.

Госте је поздравио градоначелник Драги Несторовић, истакавши да ће састанак допринети бољем и ефикаснијем сагледавању функција и надлежности локалних самоуправа у предстојећем периоду, у циљу развоја пољопривреде.

О важности ове привредне гране у  Србији, говоре подаци везани за проценат обрадивих површина, број људи који се баве пољопривредном производњом и  учешће пољопривредних производа у БДП  које је премашило проценат од 20%.

Као један од највећих проблема, истакао је државни секретар Велимир Станојевић, је неповољна демографска слика, односно одлив становништва из руралног подручја. Управо зато је стратешки циљ политике Министарства да се што већи број људи врати и задржи на селу.

Бригу  државе о овом ресору илуструје и чињеница да је Министарство пољопривреде, за разлику од осталих, добило већи буџет за 8,5% у односу на прошлу годину. Највећи део средстава, око 23 млрд. динара, преко Управе за аграрна плаћања, усмерен је за подстицајне мере.

У циљу даљег развоја, наставио је државни секретар,  неопходно је побољшати ниво инфраструктуре, обновити механизацију, подићи прерађивачке капацитете на већи степен и максимално укључити учешће јединица локалне самоуправе, покрајина и република, у контексту давања субвенција. Министарство је осмислило и програм за младе пољопривредне произвођаче, како би што више привукло младу популацију за живот на селу.

С обзиром на актуелни процес придруживања Европској унији, преко ИПА фондова, нашу земљу крајем године, очекује и могућност коришћења средстава у висини од 175 милиона евра.

Извор: крушевац.рс

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x