Седам деценија од оснивања СКГО обележено на 51. скупштини

Седам деценија развоја локалне самоуправе у Републици Србији, као и 70 година од оснивања Сталне конференције градова и општина (СКГО) основна су тема 51. скупштине одржане 29. новембра 2023. године у београдском Сава центру. Током овогодишње Скупштине одржани су и избори за органе СКГО, као и панел дискусија на тему “Улога асоцијације локалне самоуправе данас – изазови и приоритети” на којој су учествовали представници европских, регионалних и асоцијација из региона. Испред Општине Варварин 51. Скупштини СКГО присуствовали су Миљана Милојевић и Стефан Петковић.

Посебан део програма 51. Скупштине СКГО посвећен је обележавању јубилеја 70 година од оснивања, вођеном туром кроз изложбу “70 година СКГО”, која приказује документа и фотографије од самог оснивања СКГО – иницијативе, активности и догађаје реализоване током година, спроведене пројекте и остварене сарадње са националним и међународним партнерима и донаторима.

Ове године, у склопу Скупштине организовани су и пратећи догађаји – додела годишњих награда за најбољи медијски прилог у оквиру медијског конкурса СКГО “Другачије од других”, свечано уручење Споразума о донацији опреме за градове и општине у оквиру пројекта „Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству“, као и презентација актуелних и предстојећих јавних позива за финансирање пројеката градова и општина и добијање стручно-техничке подршке кроз пакете подршке градовима и општинама. Актуелни и предстојећи јавни позиви реализују се кроз пројекат „Унапређење примене принципа доброг управљања у локалним самоуправама“ уз подршку Владе Швајцарске, затим пројекат „Подршка одрживим услугама социјалне заштите у заједници и политикама укључивања на локалном нивоу“ који финансира Европска унија и пројекат „Одрживе и инклузивне услуге на локалном нивоу“ који финансира Влада Шведске.

Скупштину је отворио др сци. мед. Горан Цветановић, председник Привременог органа града Лесковца и председник СКГО и поздравио присутне представнике градова и општина, асоцијација локалних власти из региона, дипломатског кора, као и партнерских организација.

Испред града домаћина, присутнима се обратио председник Привременог органа града Београда Александар Шапић, који је пожелео добродошлицу свим представницима градова и општина и пожелео успешан рад Скупштини СКГО. Он је у свом обраћању истакао потребу размене искуства и знања, као и потребу узајамне подршке и сарадње.

„Не смемо заборавити чињеницу да наши грађани први контакт који имају са државом је контакт са локалном самоуправом“, изјавио је Александар Шапић и указао на важност посла који обављају челници локалних самоуправа.

“Више од деценије водио сам једну од најмногољуднијих општина у Србији и знам колико је ваш, односно наш посао тежак и одговоран и колико захтева свакодневни ангажман. Када водите министарство, то је као да управљате бродом, а водити град или општину је као да држите волан од аутомобила у рукама, јер у сваком моменту морате да будете спремни да реагујете, одговарајући на дневне изазове”, рекао је Шапић.

Маја Мачужић Пузић, државна секретарка у Министарству државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије, у свом обраћању нагласила је да је Министарство стабилан ослонац градовима и општинама на путу напретка и модернизације, и први институционални партнер Сталне конференције градова и општина у свим важним подухват

„Овим смо потврдили улогу институције која отворено сарађује, ствара и обезбеђује добре услове за развој система локалне самоуправе“, изјавила је Мачужић Пузић и истакла заједнички рад Министарства и СКГО на избору локалних самоуправа које најбоље примењује принципе доброг управљања.

Државна секретарка је изјавила да Министарство и СКГО удруженим снагама раде и на реформи јавне управе, а посебно на реформисању система локалне самоуправе, као и да је та сарадња резултирала великим бројем заједничких пројеката.

„На основу свега овога јасна је заједничка улога Министарства и СКГО у унапређењу читавог система локалне самоуправе, пре свега кроз ефикасније, економичније, делотворније и боље обављање надлежности јединица локалне самоуправе, те унапређење пружања услуга грађанима, што и јесте један од приоритета читаве реформе“, рекла је Маја Мачужић Пузић. Она је и изразила уверење да ће новоизабрани органи наставити да јачају идеје и циљеве Савеза, а да ће Министарство државне управе и локалне самоуправе остати први и најважнији партнер Сталне конференције градова и општина, и ослонац и пријатељ свим јединицама локалне самоуправе у Србији.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ИЗВЕШТАЈА О РАДУ СКГО ЗА 10 МЕСЕЦИ 2023. ГОДИНЕ И ПЛАНОВИ ЗА 2024. ГОДИНУ

„Стална конференција градова и општина је и данас место на којем размењујемо искуства, подржавамо једни друге и заједничким гласом заступамо интересе наших заједница. То нам омогућује седмодеценијски континуитет, током којег смо успели да чувамо и јачамо нашу организацију, коју волимо да зовемо кућом градова и општина. Сви градови и општине део су овог јубилеја и традиције којом се ретки могу похвалити“, рекао је др сци. мед. Горан Цветановић, председник Привременог органа града Лесковца и председник СКГО током заседања 51. скупштине, а затим се осврнуо на Извештај о раду СКГО за 10 месеци 2023. године.

„Као што сте имали прилике да видите, 2023. година је за Сталну конференцију веома интензивна, а као њен председник, са задовољством могу рећи и да је успешна. Посебно желим да истакнем да, у тесној сарадњи с Министарством државне управе и локалне самоуправе, ми током целе године радимо на спровођењу Владиног Програма за реформу система локалне самоуправе. Припремљене су бројне анализе, методологије и други документи и тиме су разматране идеје које би могле бити полазиште за даље системске реформе локалне самоуправе у Србији“, изјавио је др Цветановић и истакао да се СКГО залаже за јачање локалне самоуправе и њених одговорности, надлежности и стручних и финансијских капацитета и ресурса, али и за пуну сарадњу са свим нивоима јавне управе у циљу остваривања бољег живота за грађане.

„Подршка спровођењу Програма за реформу система локалне самоуправе, биће настављена кроз многобројне делатности утврђене и усклађене с Министарством државне управе и локалне самоуправе и другим партнерима, а у бројним областима, као што су: систем локалне самоуправе, локалне финансије, међуопштинска сарадња, управљање људским ресурсима или унапређење квалитета услуга локалне самоуправе“, навео је господин Цветановић и истакао да СКГО заговара наставак спровођења системских реформи локалне самоуправе, посебно даљу ратификацију Европске повеље о локалној самоуправи и имплементацију њених принципа у пракси.

Горан Цветановић представио је затим планове организације за наредну, 2024. годину, истакавши важност сталног унапређивања капацитета локалних власти у остваривању својих надлежности и обављању послова. У складу са тим, а полазећи од приоритета утврђених Стратешким планом Сталне конференције, најавио је значајну подршку организације градовима и општинама и у наредној години, уз пун допринос и активно представљање ставова и интереса локалних власти.

„Током 2024. године, СКГО ће радити на спровођењу 10 актуелних пројеката и надамо се покренути неке нове – попут пројекта за управљање људским ресурсима. У тој области основни план је да се настави унапређење управљања људским ресурсима у локалној управи и да се снажно подржи развијање компетенција службеника локалне самоуправе у функцијама од значаја за евро-интеграције, попут економског развоја, заштите животне средине или пољопривреде и руралног развоја“, навео је Цветановић и додао да ће СКГО наставити и пружање системске подршке свим градовима и општинама у примени програмског буџета, капиталног и родно одговорног буџетирања, финансијског управљања, контроле и интерне ревизије, као и да ће подржати спровођење надлежности локалне самоуправе у областима економског развоја, запошљавања, туризма, пољопривреде и развоја села.

Он је за следећу годину као приоритете нагласио и следеће области – систем локалне самоуправе, начело доброг управљања, друштвене делатности, заштита животне средине и урбанистичко планирање.

„У раду на свим овим областима, биће организовано више стотина скупова и реализовано преко 100 пакета непосредне подршке општинама и градовима у циљу развоја њихових капацитета у кључним функцијама локалне самоуправе. Стална конференција ће и даље правити моделе локалних аката и процедура, као и приручнике, водиче и друге инструктивне материјале и континуирано пружати саветодавну и стручну подршку свим градовима, општинама и градским општинама“, навео је Цветановић и истакао да ће СКГО у јуну бити домаћин састанка Политичког комитета Савета европских општина и региона, када ће се у Србији окупити преко 150 представника локалних власти из више десетина европских земаља.

Председник СКГО се на крају свог излагања захвалио свим домаћим и међународним партнерима, члановима Председништва и свом заменику, председнику општине Шид Зорану Семеновићу, али и Стручној служби СКГО на сарадњи и подршци током претходне две године мандата.

Радни део Скупштине настављен је разматрањем и усвајањем докумената СКГО, и при томе усвојени су: Извештај о раду СКГО за 10 месеци 2023. године, Извештај Надзорног одбора СКГО о материјално-финансијском пословању за 2022. годину и првих 9 месеци 2023. године са Предлогом одлуке, као и Записник 50. скупштине СКГО.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x