Шест пољопривредних газдинстава из темнићког краја добило средства кроз Пројекат за конкурентну пољопривреду Србије

Решења о одобравању права на коришћење бесповратних средстава на Први јавни позив Управе за аграрна плаћања, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, а у оквиру спровођења програма бесповратних средстава Пројекта за конкурентну пољопривреду Србије, популарно названом 50:40:10, који финансира Међународна банка за обнову и развој, добило је шест пољопривредних газдинстава из општине Варварин.

Саветодавац за воћарство и виноградарство Пољопривредне саветодавне и стручне службе (ПССС) Крушевац, Милан Петровић истиче да су пољопривредници конкурисали за набавку пољопривредне механизације и опреме, првенствено за набавку трактора, али и за набавку противградних мрежа.

“Пољопривредним произвођачима су одобрена средства у висини од 50% од укупне инвестиције, којa финансира Светска банка, тако да они сад прелазе у поступак набавке механизације и опреме, у сарадњи са пословним банкама које им одобравају кредит од 40%, док је учешће самих произвођача 10%. Они су углавном конкурисали за набавку трактора до 80kW, али се конкурисало и за набавку противградних мрежа, тако да се сад креће са реализацијом одобрених пројеката”, наводи Петровић.

Максимални износ који једно газдинство може да добије бесповратно је 20.000,00 евра, док су фирме могле да рачунају на 200.000,00 евра. Додатна погодност овог вида подстицаја је то што пољопривредник сав новац добија унапред, односно пре куповине механизације и опреме и нема никакву препреку за даље улагање.

Приоритети при одлучивању и формирању ранг листе имали су жене власници пољопривредних газдинстава, млади пољопривредни произвођачи и пољопривредници који живе и раде у мање развијеним, односно сиромашним општинама. Поред ових група, предност су имали и они произвођачи који имају комерцијални потенцијал, али још увек мали капацитет да се надмећу за финансијске мере подршке попут IPARD-a.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x