Расписан Конкурс “50:40:10” за набавку нових трактора и опреме за сточаре

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за аграрна плаћања расписало је Други јавни позив за подношење пријава за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава у оквиру Пројекта за конкурентну пољопривреду Србије у 2022. години, у области сточарства.

Зоран Старинац из Пољопривредне саветодавне и стручне сужбе (ПССС) Крушевац наглашава да је минимална вредност инвестиције 20.000,00 евра, у динарској противредности. Сви пољопривредници који се баве сточарством, а имају максимум 19 крава у свом газдинству, 19 грла товних јунади или 149 оваца или коза, испуњавају услове да конкуришу за средства.

“Пољопривредни произвођач је у обавези да обезбеди од своје пословне банке писмо о намерама да ће банка да кредитира 40% вредности пројекта, под условима које банка уговори са произвођачем. Отвара се наменски рачун код пословне банке где се улаћују сва средства од Светске банке и од пословне банке, као и 10% вредности пројекта које је произвођач дужан да сам уплати, а затим се са тог рачуна се врши плаћање предметне инвестиције”, наводи Старинац и додаје да пољопривредни произвођач не сме да отуђи предмет инвестиције наредних пет година, али је и дужан да у том периоду користи предмет инвестиције за намене за које је и аплицирао.

Рок за подношење пријава је од 24. јануара до 23. фебруара 2022. године, а за спровођење Другог јавног позива у 2022. години опредељена су средства у износу од 360.000.000,00 динара. Укупна врeднoст инвeстициja у индивидуaлном пословном плану изнoси у динарској противредности од 20.000 до 50.000 еура, тj. минимaлни изнoс бeспoврaтних срeдстaвa oд 10.000 – 25.000 еура.

Пројекат конкурентне пољопривреде у Србији је заједничка иницијатива Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Светске банке који уводе нов модел финансирања како би се оснажили микро, мали и средњи пољопривредни произвођачи и предузећа, а унапредила пољопривредна производња и конкурентност.

Пројекат пружа могућност корисницима добијања бесповратних средства у износу од 50% од укупне вредности инвестиције, са припадајућим порезима, 40% кредитног финансирања у сарадњи са пословним банкама, уз свега 10% сопственог учешћа.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x