Синдикат пензионера Србије “Независност” усвојио Декларацију “Стечено право је неотуђиво право”

У просторијама Уједињених гранских синдиката “Независност” у Београду одржан је VI Конгрес Синдиката пензионера Србије “Независност”, на коме је усвојена Декларација под називом “Стечено право је неотуђиво право”.

Овом декларацијом је изражен протест Синдиката пензионера Србије “Независност” због чињенице да је последњи Закон о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању из 2014. године, којим су пооштрени услови за одлазак у пензију и којим је смањен ниво права корисника пензијско-инвалидског осигурања, усвојен без икаквих консултација са репрезентативним социјалним партнерима, кажу у овом Синдикату.

Декларацијом је најоштрије осуђено и противуставно доношење Закона о привременом уређењу начина исплате пензија којим су, супротно позитивним законским прописима, пензије умањене на неодређено време, што представља грубо нарушавање стечених права пензионера у Републици Србији. Из овог разлога, Синдикат пензионера Србије “Независност” истакао је захтев за доношењем Закона о емитовању посебних хартија од вредности којим би, на правичан начин, ова средства била враћена пензионерима, наводи се у саопштењу и додаје да су поред Декларације, на Конгресу усвојене и стратешке одлуке којима се одређује будући рад и деловање ове организације.

На VI Конгресу изабрани су и нови органи Синдиката пензионера Србије “Независност”, а за председника Извршног одбора је изабран Милош Грабунџија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *