Специјална болница за интерне болести Врњачка Бања обележила лекарску славу

Као и у другим здравственим установама у Врњачкој Бањи, у Дому здравља “Др Никола Џамић” и Специјалној болници “Меркур”, лекарску славу Свети Врачи Козма и Дамјан прославили су и у Специјалној болници за интерне болести Врњачка Бања.

После обреда сечења славског колача и молитве, присутнима се обратила и пожелела добродошлицу директорка ове Установе др Вања Балшић. Она је у свом излагању упознала присутне са вођеним активностима током ове календарске године и истакла да је за лекаре и здравствене раднике човек највећа вредност, а акценат у овој установи увек је био на особљу.

“У периоду од претходне славе били смо посвећени даљој борби са корона вирусом и тешком напору да у тим условима одржимо процес рада са, рекла бих, критично малим бројем лекара, с обзиром да је нашу болницу у претходној години напустило пет лекара, а запослили смо четири. У таквим условима наставили смо напоре на подмлађивању колектива и на усавршавању запослених, два млада лекара упутили смо на специјализацију из интерне медицине и са тако малим бројем лекара, вансеријским трудом преосталих у процесу рада, успели смо да и даље на пријему увек имамо лекара специјалисту интерне медицине. Исто тако смо обучили интернисту за рад на хемодијализи, у пензију смо испратили дугогодишњег фармацеута и примили другог, запослили смо младе медицинске сестре и успели смо да дамо допринос лечењу короне упућивањем 10 наших радника у Ковид болницу у Батајници и на њихов рад и залагање смо изузетно поносни”, рекла је др Вања Балшић у обраћању присутнима.

И поред искушења, у овој болници су успели да уведу нове медицинске услуге. У току октобра месеца почео је рад на новом лабораторијском апарату, имунохемијском анализатору, а сада се обавља седам нових анализа – про БНП, Тропонин, Д димер, ПХТ, ФТ4, ТСХ и ПСА.

Од МЗ Врњачка Бања добијена су средства и набављен је апарат за спирометрију, а добијен је и рачунар који је неопходан за да би се ставио у функцију. Обављен је највећи број радова на припреми просторије за дигитални РТГ апарат и припрему за увођење ВУЗ, које треба да омогући да овај апарат омогући што већи број сати у дану, да буде на располагању болничким и ванболничким пацијентима.

У овој болници је рађено и на побољшању ИКТ и дигитализацији, стварању услова за коришћење оптичког интернета, увођењу ЛИС-а,м да би се у недостатку лекара лакше и брже куцале отпусне листе. Током године започет је систем Е-фактура и набављена је опрема која то омогућава.

“Остварили смо и сарадњу са Специјализованом болницом за геријатријску и палијативну медицину “13. Новембар” из Скопља. Њихова директорка и водећа докторка су нас посетиле средином ове године, а ми смо им узвратили посету у септембру ове године”, истакла је др Балшић.

“Имали смо и посету државног секретара доц. др Александра Стефовског, као и др Гордане Дамјановић, чланице Градског већа града Крагујевца за здравствена и социјална питања, др Гордане Ђокић директорке Градског завода за Хитну медицинску помоћ у Крагујевцу, др Јелене Радосављевић директорке Геронтолошког центра у Крагујевцу и Дејана Несторовића, активисте невладиног сектора и иницијатора оснивања радне групе за отварање Палијативног центра за Шумадијски округ.Пре две недеље асс др Јелена Вучковић Филиповић из УКЦ Крагујевац одржала је предавање о леку Ентресто, а у марту месецу ове године, на лични позив проф. др Милована Бојића, директора ИКВБ Дедиње у Београду, обишла сам зграду ове врхунске установе и присуствовала сам њеном отварању. Била је то за мене и установу изузетна част”, нагласила је др Вања Балшић.

У складу са могућностима, у овој Специјалној болници за интерне болести било је нових улагања, сређивање простора у мртвачници, набављен је разни ситан инвентар за различите аспекте пословања болнице, а др Балшић истиче да је све поменуто рађено поштујући не само радну него и патриотску обавезу, не само уговор о раду него и Хипократову заклетву, у духу овог празника, наше православне вере и хришћанске врлине.

“Захваљујем се овом приликом свим запосленима у нашој установи на њиховом несебичном раду и залагању у раду с нашим бројним пацијентима. Исто тако се захваљујем свима који су нам на било који начин помогли, информацијом, саветом, подршком, разумевањем, донацијом било које врсте, контактом који је олакшао да се дође до жељеног резултата. Хвала и свима вама који сте својим присуством увеличали обележавање наше лекарске славе у нашем колективу. Надам се да ће тако бити и наредне године”, поручила је др Вања Балшић, директорка Специјалне болнице за интерне болести у Врњачкој Бањи.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x