Успешно реализован пројекат Центра за децу и омладину Врњачка Бања

Уз финансијску подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Центар за децу и омладину Врњачка Бања успешно је реализовао пројекат “Национална кухиња као обележје традиције и културе и шанса за запошљавање младих”.

Тим поводом је одржано такмичење Угоститељских школа у кабинетима куварства и услуживања УТШ Врњачка Бања, а осим домаћина такмичиле су се екипе из Угоститељско туристичке школе Пожаревац, из Лесковца и Новог Пазара.

“Учесничке екипе такмичиле су се у припреми традиционалних јела која су карактеристична за крајеве из којих долазе. Свака екипа имала је свој сто на којима је репрезентовала предјела и рецепте, које су спремили претходног дана у у својим школама, као главна јела која су током такмичења припремали у кабинету куварства”, истиче менаџер овог пројекта Валентина Крстић и наглашава да је било право задовољство гледати разноликост и богатство кухиње, карактеристичне за лесковачке, пожаревачке, новопазарске и врњачке крајеве.

Угоститељско туристичка школа из Суботице послала је фотографије њихове екипе, предјела и јела и рецепт које су припремили у школи јер није било изводљиво да дођу због велике раздаљине. Међутим, они ће ипак као партнери у пројекту учествовати у изради Националног Е-кувара који ће ускоро бити доступан на веб сајтовима свих школа и Омладинског центра.

Трочлани жири у саставу Станоје Михајловић, Ђорђе Стефановић и Марија Чкребо, уз стручну подршку Наби Ахо из Јерусалима, донео је одлуку да се прво место додели свим школама. Новопазарска УТШ радила је предјело мантије са овчијим киселим млеком, лесковачка школа за предјело спрже и трљаница, пожаревачка школа за сармице од виновог листа, док је врњачка школа радила рецепт ванилице и кифлице.

“Највећи бенефит овог такмичења је размена искустава између ученика, професора и директора, а сви они су изразили велико задовољство и пожелели да ово такмичење убудуће буде традиционално. Као завршна пројектна активност предстоји израда Е-кувара са понудом националне хране специфичне за крајеве Србије, са укључивањем традиционалне хране националних мањина”, каже на крају Валентина Крстић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x