Специјалној болници за интерне болести у Врњачкој Бањи недостаје већи простор за функционисање

Од марта месеца прошле године Специјална болница за интерне болести у Врњачкој Бањи ради смањеним капацитетом, а због поштовања законских процедура у оквиру пандемије COVID-19. Према речима директорке ове болнице др Вање Балшић, код Министарства здравља Републике Србије конкурисано је за добијање дигиталног рендген апарата који је потребан за рад са пацијентима. Међутим појавио се проблем недостатка простора и особља који би ту радили са пацијентима.

“Планирали смо да се на услугу стави и амбуланта, односно да се промени структура услуга да се не би дешавала ситуација која би нам се ставила на терет, као мала установа пацијентима, а да се већи део услуга пружи социјалним пацијентима који су сада на патологији и овде се лече. Наша идеја и жеља била је да се људи дијагностикују у што ранијем стадијуму у болници и зато нам је била потребна нова опрема. Што се простора тиче, кренули смо са идејом да се нов простор реши надзиђивањем, да се просториј где се врши хемодијализа врати првобитној намени, односно за амбулантне прегледе. Међутим, испоставило се да овакво решење није функционално јер простор не би био довољан, а једино решење је изградња нове зграде иза ове постојеће где бисмо добили већи простор за функционисање”, каже др Вања Балшић, директорка Специјалне болнице за интерне болести у Врњачкој Бањи.

Одељење за хемодијализу завршено је и активирано 2018. године и почео је пријем првих пацијената, пре свега са подручја врњачке општине.

“Почели смо, уз одређену несигурност, али бих пре рекла да је то била велика одговорност, а преузели смо и медицински збринули већи број пацијената који су на дијализу путовали у краљевачку болницу. Остао је био само пар пацијената који су били позитивни на хепатотрофне вирусе. Изградњом нове зграде, за коју се боримо и надамо се да ћемо успети, остварили бисмо наше циљеве. На хемодијализу би се тада укључили сви пацијенти из врњачке општине, а желели бисмо да у лечење укључимо и пацијенте из трстеничке општине како не би путовали дуже у крушевачку Општу болницу. Уједно би те наше услуге биле и део туристичке понуде Врњачке Бање”, истиче др Вања Балшић.

У Специјалној болници за интерне болести у Врњачкој Бањи отворено је и палијативно одељење, једино на подручју Рашког округа. Здравствене услуге овог одељења могу се користити 15 дана, на сваких 6 месеци, а потребе Врњчана и Трстеничана за ове услуге су веће од садашнег капацитета. Зато би се у новој згради, која би била изграђена иза постојеће, према плану нашао и већи простор Палијативног центра и на тај начин би се нормално функционисало и био би збринут велики број људи, али и туриста који би се јавили за ове врсте услуга.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x