Швајцарска подршка Расинском округу

Швајцарска канцеларија за сарадњу у Србији одржала је у Крушевцу конференцију за новинаре на којој су представљени пројекти које Влада Швајцарске подржава у Расинском округу. Циљ скупа било је информисање јавности о досадашњим резултатима и будућим активностима швајцарске развојне подршке у Крушевцу, Варварину, Трстенику, Ћићевцу, Александровцу и Брусу, а које ће се спроводити у оквиру нове Стратегије сарадње са Србијом  за период 2018.- 2021.године.

Швајцарска Конфедерација присутна је у Републици Србији као билатерални партнер од 1991. године, најпре кроз хуманитарну, а потом и донаторску подршку. Током протеклих 27 година, Швајцарска је кроз развојне програме подржала Србију у износу од 350 милиона евра. Стратегијом сарадње са Србијом за период од 2018. до 2021. године, Швајцарска остаје посвећена економском и друштвеном развоју Србије на њеном путу ка европским интеграцијама, кроз јачање институција, партнерство, као и подстицање инклузивног и одрживог развоја.

Швајцарска подршка је највише усмерена на мање развијене општине и градове, како би развој Србије на општем плану био што равномернији. У Расинском округу подршка се пружа у области запошљавања младих, развоја приватног сектора и предузетништва, енергетске ефикасности, унапређења рада локалних самоуправа, реформе јавних финансија, социјалног укључивања и реинтеграције Рома у локалну заједницу.

Конференцију је отворила градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић која је говорила о досадашњим резултатима, али и будућим активностима које ће се спроводити у оквиру нове швајцарске Стратегије са Србијом 2018. – 2021.

Град Крушевац обухваћен је пројектом “Развој приватног сектора у Југозападној Србији”, кроз интервенцију у области унапређења производње меда. Пројектом “Знањем до посла”, који се спроводи у сарадњи са Омладинским саветом и Градском управом Крушевац, обухваћено је више значајних активности – обучавање за зубног техничара, кројача, техничара за гуме и књиговођу, обука за штићенике ВП Дома и каријерно саветовање крушевачке омладине. Затим пројекат “Енергетска ефикасност и управљање енергијом у општинама у Србији”, “Јачање надзорне функције и транспарентности у раду Народне скупштине”, “Реформа јавних финансија”, “Подршка унапређењу социјалног укључивања у Републици Србији”, “Заједнички програм укључивања Рома и маргинализованих група” и “Спречавање илегалне миграције и подршка реинтеграцији повратника у Србији”.

Урсула Лојбли, директорка Швајцарске канцеларије, истакла је да је Швајцарска усмерена на даље јачање дугогодишње и успешне сарадње са РУО и да су захваљујући партнерству на терену остварени значајни резултати:

“Крушевац је међу градовима на које смо посебно усмерени. Већ годинама смо присутни у овом региону и имамо добру сарадњу, а до сада је Швајцарска подржала 8 пројеката у вредности 2,2 милиона евра”, истакла је она и нагласила наставак подршке Расинском округу и у наредне 4 године, нарочито у области економског развоја, запошљавања младих и енергетске ефикасности.

Испред Омладинског савета Крушевца говорила је Марина Виријевић која је указала на значај подршке коју Швајцарска пружа економском оснаживању младих у локалној заједници кроз пројекат “Знањем до посла”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x