Потписан меморандум са “Бехтелом”, почетак изградње “Моравског коридора” у 2019.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је Меморандум о разумевању и сарадњи на пројекту изградње Моравског коридора – ауто-пута од Појата до Прељине – с америчком компанијом “Бехтел”.

Она је приликом потписивања меморандума изјавила да ће ауто-пут дужине 110 километара пролазити кроз део централне Србије у којем живи близу 500.000 људи и повезаће друмски Коридор 10 са Коридором 11.

“Вредност инвестиције у изградњу овог ауто-пута је око 800 милиона евра, и укључује и телекомуникационо опремање и регулацију река. Наше очекивање је да би радови могли да почну у 2019. години”, рекла је Михајловићева и додала да је потписани меморандум први документ о реализацији овог пројекта, после две године рада на њему.

Она је рекла да су наредни кораци у реализацији пројекта израда акционог плана, комплетирање пројектно-техничке документације и заједнички рад на проналажењу модела финансирања.

“Кроз овај пројекат Србија не добија само ауто-пут, добија и знање, јер је “Бехтел” једна од најбољих компанија у свету у овој области, која зна како се управља пројектима и како се изводе радови на овако великим пројектима”, истакла је Михајловићева и додала да је основ за потписивање меморандума споразум између Влада Србије и САД у области инфраструктуре, који је потписан у септембру.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скат рекао је да потписани меморандум представља први плод споразума који је потписан у области инфраструктуре између Владе Србије и САД и нагласио да би желео да види више америчких компанија на српском тржишту, оценивши да са “Бехтелом” у Србију долази једна од најбољих америчких компанија, позната по квалитету пројектовања и извођења радова.

“Веома нам је драго да смо потписали данас меморандум у вези с реализацијом пројекта изградње “Моравског коридора”. Радујемо се сарадњи са нашим партнерима у Србији и очекујемо успешну реализацију пројекта. Очекујемо да ће за изградњу ауто-пута бити потребно око две и по године”, рекао је потпредседник компаније “Бехтел” Шон Кени који је у име америчке компаније потписао меморандум. Меморандум у име компаније “Енка” потписао је председник компаније, Мехмет Тара.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x