Све улице на територији општине Варварин добијају називе

На предлог Радне групе за именовање улица, тргова и засеока на територији општине Варварин, Скупштина општине Варварин донела је одлуку којом ће 152 улице у насељеним местима ове општине током наредне године добити нове, званичне називе, чиме је испоштован рок Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Реч је о пројекту ажурирања Адресног регистра Србије, док ће грађани општине Варварин са пребивалиштем у улицама које ће добити нове називе моћи бесплатно да у личним документима промене адресу. Биће постављене и табле са називима улица и кућни бројеви.

Своје улице добиће великани српског глумишта попут Јована Јанићијевића Бурдуша у Маскару, Радмиле Савићевић у Обрежу, Жанке Стокић и Миодрага Петровића Чкаље у Залоговцу, али и колекционар уметничких предмета који је иза себе оставио највећу збирку импресиониста и постимпресиониста  на Балкану, Ерих Шломовић у Бачини где су ова дела и сачувана у току Другог светског рата.

Такође, у овом селу ће улицу добити и Бачинац, адмирал Милан Ј. Радојевић, потпуковник Војске Краљевине Србије који је формирао прву српску речну ратну флотилу. Чувени хирург др Мија Миленковић добиће улицу у свом родном Обрежу, док ће кнез Јефта Бркић у свом родном месту добити Трг.

Позната српска сликарка Надежда Петровић добиће улицу у Доњем Катуну, херојина Великог рата Милунка Савић у Карановцу, а хуманитарка Дијана Будисављевић, која је из логора НДХ и од сигурне смрти спасила велики број српске деце, у Залоговцу.

Радна група је дала предлог и да поједине улице понесу имена по војницима и полицајцима страдалим у ратовима деведесетих година па ће тако Драган Томашевић добити улицу у Варварину, Ненад Симић у Обрежу, а Дејан Милетић у Бачини.

Међу именима које ће понети улице у Варварину и темнићким селима налазе се познати књижевници, научници, војсковође и државници, у Маренову две улице добиће два одликована Мареновца, учесници Балканских ратова и Великог рата, док ће две главне улице у Залоговцу понети имена Патријарха Павла и Николе Пашића.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x