Свети Трифун свечано обележен у виноградима породице Николић у Орашју

Свети Трифун, празник винара и виноградара, традиционално је свечано обележен у виноградима породице Николић у Орашју сечењем славског колача и орезивањем првих чокота. Виноградар Љубомир Николић истиче да под виновом лозом има засађен 1,36 хектар.

“Веома сам задовољан родом, прошле године поготово, била је много лепа година, било је мало и суше, након те суше било је мало и кише, тако да сам баш задовољан. Највише сам задовољан и нашим свештеником Батом, јер кад он очита молитву у винограду ја већ видим овде грожђе, а кад човек нема визију нема ни вољу за радом и ја док радим ја певам и ја највише времена проводим у винограду, ту сам направио и колибу да бих ту и спавао”, каже домаћин Љубомир Николић.

Он наглашава да одржавање винограда захтева доста посла, али и љубави према винограду и истиче задовољство како грожђа, тако и вина које произведе током године. Не предаје се и очекује да ће још много година у виноградима на обронцима Јухора убира плодове свог рада.

“У виноградима имам засађене четири сорте винове лозе и то Афус 1.000 комада, Шардоне, винско бело и Каберне по 1.000 и Франковку 1.000. То су четири сорте смештене у један хектар и ја, искрено, не бих их и мењао, јер за свакога има по нешто, свака роба има свој муштерију”, наводи Николић.

Он је поручио и младим људима да је виноградарство леп, али напоран посао и истакао да се труди да љубав према виноградарству пренесе и на своје потомке.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

1 Коментар
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
Siniša Kuzmanović
9 месеци раније

Ljubomir je dobar čovek i vernik iz čije ruke samo dobro izlazi šta god da radio.

1
0
Ваш коментар на ову вест?x