“Тестирање је у моди” испред хотела “Звезда” у Врњачкој Бањи

У сарадњи са Институтом за јавно здравље Републике Србије “др Милан Јовановић Батут”, Асоцијација “Дуга” је под слоганом “Тестирање је у моди” успешно спровела акцију добровољног и поверљивог саветовања и тестирања на ХИВ испред хотела Звезда.

У разговору са председником Управног одбора Асоцијације “Дуга” Александром Прицом сазнајемо да је у Србији било 3.200 оболелих лица од ове опаке болести, а да их је једна трећина умрло. Према подацима, тренутно око 2.200 лица је инфицирано вирусом ХИВ-а, а од тога око 1.100 њих не зна свој ХИВ статус. То је један од главних разлога што се преко целе године одрађују уличне акције, саветовања и тестирања.

“Врњчани могу да се тестирају на ХИВ вирус и у Заводу за јавно здравље у Краљеву, али могу и преко наше Асоцијације да се информишу о нашем доласку у Врњачку Бању. Невладина смо организација и немамо радно време, особе које желе да се тестирају могу да изаберу и место и време као и саветника и наравно то зависи да ли је мушког или женског пола. Не постоје ризичне групе, постоје само ризичне особе које се ризично понашају. Свака трудница би требала после другом месеца трудноће да се саветује и тестира, све услуге наше Асоцијације су бесплатне и поверљиве, а тестирање је анонимно” каже Александар Прица.

Он додаје да особа која дође у њихову мобилну медицинску јединицу не треба да понесе личну карту, а ни здравствену књижицу, узима се само јединствена шифру клијента. Када се ХИВ на време открије особе требају што пре да се јаве лекару да би им се прописала адекватна терапија тако да се спречи даље преношење вируса на друге особе.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x