Треће место за трстенички студентски тим

Крајем прошле године Регионална Агенција Србије расписала је конкурс за избор најбољих пројектних идеја на коме се пријавило 69 тимова из целе Србије, а међу њима су били и студенти трстеничке Високе техничке машинске школе струковних студија (ВТМШ) Миленко Димитријевић, Марија Мојсиловић и Марко Димитријевић.

Њих је предводила професор у овој високошколској установи Љиљана Пецић, а овај студентски тим освојио је 3 место и новчану награду у износу од 600.000 динара. Награда им је уручена на завршној свечаности у Београду.

“Уложили смо велике напоре и рад на изради нашег пројекта који је носио назив “Изградња фабрике за производњу воћа и поврћа”. Пре свега било је потребно идентификовати снагу, слабост и шансе на тржишту за нешто овако, значи потпуно димензионирати нашу општину, наша природна богатства, потенцијале у друштву, затим просторне потенцијале јер се радило о планирању једне инвестиције”, објашњава проф. Љиљана Пецић и додаје да је било потребно пронаћи адекватну операцију, јер као што је познато сеоска подручја немају канализацију, а инвеститоре то јако интересује.

“Можда нам је на руку ишло то што је војска одустала од пословне зоне Аеродром, па смо се ми одлучили баш за ову пословну зону као и место где би та инвестиција могла да буде трасирана. Присуство електромреже и локална прикључивања на канализациону мрежу било је нешто што нас је определило за ову локацију, а исто тако било је потребно извести прорачун колико кошта сама инвестиција у граду и инвестициона опрема за унапређење воћа и поврћа.у овом тренутку планирано за капацитете општине Трстеник,а касније би дошло до проширења овог капацитета. На крају нам је уследило и премирање ове наше кампање уз питање како анимирати наше становништво да се укључи у овакав пројекат, а затим како премирати и производе који би се ту производили”, додаје проф. Пецић.

Студент Миленко Димитријевић каже да је њихов тим пројекат радио у просторији школе интензивно три месеца после часова у школи. Њихов пројекат је прошао међу првих 16 од укупно 69 пројеката, док је презентација пројекта трајала око 7 минута и требало је све то спаковати у исто време што је било напорно.

Део трстеничког студентског тима била је и Марија Мојсиловић која додаје да је свако имао свој задатак, док је трећи члан тима Марко Димитријевић рекао да је презадовољан пласманом напоменувши да Трстеник има велики потенцијал за изградњу овакве фабрике.

Проф. Љиљана Пецић захвалила је Одељењу за пољопривреду општине Трстеник које је тиму давало све потребне податке, председнику Скупштине општине Трстеник Герасиму Атанасковићу који их је повезао са статистиком јер је требало јако много података. Захвалила је и надлежнима из Националне службе за запошљавање (НСЗ) који су тиму доставили податке о броју запослених и незапослених лица како би озбиљно кренули у реализацију ове озбиљне студије.

Стручна комисија у саставу академик Владимир Костић, председник САНУ, министар привреде Горан Кнежевић и министарка за Евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, критично, одговорно и колективно проценила је радове стручних тимова и прогласила најбоље међу њима.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x