Три деценије успешног рада Културног центра Крушевац: Бројни мултимедијални програми у години јубилеја

У протекле три деценије постојања Културни центар Крушевац (КЦК) је израстао у модерну установу, без које је данас у Крушевцу и Расинском округу незамислива припрема, организација и реализација свих захтевнијих програма и пројеката у области културе. Менаџмент, уреднички, организациони и технички тимови КЦК данас имају довољно снаге и зрелости за све велике подухвате на велико задовољство свих љубитеља културе и уметности Крушевца.

“Након две године извођења ограниченог броја програма, са редукованим бројем посетилаца, од 18. фебруара – Дана КЦК и великог јубилеја од 30 година постојања, Културни центар Крушевац великим бројем мултимедијалних програма обележио је пролеће, припремајући богат садржај за предстојеће Културно лето КЦК. Током марта, априла и маја, у оквиру књижевног, фестивалског, позоришног, ликовног, музичког, трибинског, дечијег, аматерског и биоскопског садржаја изведен је значајан број програма на сцени Беле сале, Платоу испред Културног центра, Легату Милића од Мачве, Клубу КЦК, Биоскопу Крушевац, сцени КПЗ, у Домовима културе села Града Крушевца”, каже Виолета Капларевић, директорка КЦК.

Јубиларни тридесети Фестивал “Златна кацига”, који је обележен традиционалним целонедељним програмима уочи 1. априла, окупио је велики број учесника из Србије и иностранства, као и велики број посетилаца жељних културних садржаја, љубитеља хумора и сатире. Такође, овогодишњи, петнаести по реду Тин фест изазвао је велику пажњу публике. Недељу дана, више од три хиљаде гледалаца бодрило је младе глумце. Учествовало је шест средњих школа Града Крушевца и Драмска секција ВПД-а Крушевац. Седам фестивалских премијера под рефлекторима Беле сале извело је преко 110 младих – глумаца, редитеља, тонаца, суфлера, сценографа, шминкера, костимографа, као и професора, педагога и сарадника.

Овогодишњи Фестивал школског театра града Крушевца (ФЕШТ), осамнаести по реду, одушевио је многобројну публику својим представама и актерима. По традицији организована је поклон представу за крај дружења, тако да су учесници Фестивала имали прилику да погледају “Три прасета” у режији Зорана Лозанчића, у извођењу глумачког ансамбла Крушевачког позоришта.

На Фестивалу школског театра такмичиле су се четири основне школе: “Бранко Радичевић” из Крушевца, “Деспот Стефан” из Горњег Степоша, “Веселин Николић” из Крушевца и “Станислав Бинички” из Јасике. Учествовало је око 70 ученика – глумаца, педагога, професора, наставника, сарадника. Представе је погледало више стортина гледалаца. Организатор Фестивала, КЦК, од оснивања гаји сарадњу са основним и средњим школама града, као и са поокровитељима и пријатељима који подржавају дечије и омладинске уметничке активности и културу царског града.

Неизоставно треба споменути активности и програме КПЗ, градску и окружну Смотру дечијег народног стваралаштва, као и традиционално Такмичење села Града Крушевца које је у току и ове године окупља уметнике аматере из 52 насељена места који се представљају кроз програме и активности 19 месних заједница. Централна смотра биће одржана почетком јула на Багдали, када ће бити додељене награде најуспешнијим учесницима и бити проглашен овогодишњи победник.

“Јун месец и Видовданске свечаности, традиционално, садржајима везаним за Крушевац, Културни центар обележава организацијом Крушевачке филозофско – књижевне школе, Триптихом “Распето Косово”, опером “На уранку”, концертом Новосадског дувачког квинтета и изложбом најуспешнијих фотографија са конкурса “Мој град Крушевац данас”, као и концертима, бројним радионицама за децу и омладину и јавним часовима уметничких студиа и радионица Културног центра Крушевац. Крушевачка филозофско – књижевна школа, као спонтани наставак Корчуланске филозофске школе, обогаћен учешћем бројних књижевних стваралаца и интелектуалаца, почела је с радом у мају 1989. године и јединствена је не само у Србији него и у читавом региону. Теме Школе односиле су се на појаве и питања којима су, поред филозофије и књижевности, критички преиспитиване и вредноване и друге области из наше културе, традиције и актуелна друштвена, интелектуална и стваралачка питања. Ове године тема дводневног заседања биће “Истина, лаж и критика у филозофији и књижевности”, истиче челница ове установе Виолета Капларевић.

Триптих “Распето Косово” ове године започиње изложбом “Скулптуре у теракот”, академског вајара Ђорђа Арнаута у Легату Милића од Мачве. Други, поетско музички део триптиха, одржаће се традиционално у Порти Цркве Лазарице. Поводом 130 година од рођења Милунке Савић, као и поводом 150 година од рођења и 80 година од смрти Станислава Биничког, Културни центар Крушевац организује поетско – музички програм “Милунка Савић српска хероина”. У програму, који режира Мирољуб Аранђеловић Расински, наступиће Београдски дувачки оркестар и оперски певачи Милан Обрадовић и Горан Крнета.

Поводом обележавања јубилеја Града Културни центар Крушевац је расписао конкурс за најлепшу фотографију града “Мој град Крушевац данас”. Изложба најлепших фотографија биће организована 20. јуна, уз пригодан културно – уметнички програм на платоу испред Културног центра Крушевац, у дигиталној форми на великом платну.

У току овогодишњих Видовданских свечаности биће изведена опера “На уранку” уз пратњу оркестра Министарства одбране “Станислав Бинички”, под диригентском управом Катарине Божић Вешковац. Такође, с обзиром да се ове године обележава 150 година од рођења Станислава Биничког (Јасика, 27. јул 1872. год), Уметнички ансамбл МО “Станислав Бинички” извешће самосталан концерт уз учешће мешовитог хора и оркестра.

Поводом 21. јуна, Светског дана музике, биће организован концерт Новосадског дувачког квинтета. Овај концерт би био поклон свим учесницима музичке радионице, али и свим грађанима Крушевца. Репертоар једночасовног концерта састављен је од популарних комада и нумера класичне музике аранжиране за овај састав.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x