Трстеничани памте и обележавају подвиг Раке Љутовца

Поводом 105 година од када је 1915. године српски јунак – артиљерац Радоје Рака Љутовац, обичним топом, изнад Крагујевца оборио непријатељски аустроугарски авион и тако ушао у историју светског ратовања, крај његовог спомен обележја сваког 30. септембра у центру Трстеника одржана је свечаност и одата пошта српском артиљерцу Раки Љутовцу.

Свечаност је и овога пута почела интонирањем химне “Боже правде”,а затим су присутни минутом ћутања одали пошту српском јунаку. Венце су затим положили делегација 250. ракетне бригаде ПВД Војске Србије из касарне у Крагујевцу, председница општине Трстеник Милена Турк и председник Скупштине општине Трстеник Герасим Атанасковић, затим породица Љутовац, делегација ОШ “Раде Додић” у Пољни, родном месту Раке Љутовца, представници Општинског одбора Савеза бораца Трстеник и представници Општинског одбора Покрета социјалиста (ПС).

Присутнима се затим обратила Милена Турк, председница општине Трстеник, која је између осталог рекла да овај догађај треба да се памти и да се преноси будућим генерацијама, јер се ради о важном догађају не само за трстеничку општину него и за Србију.

Краћим излагањем о Ракином подвигу присутнима је говорио Миодраг Недељковић, председник Општинског одбора савеза бораца Трстеник, ученици Музичке школе “Корнелије Станковић” и глумци трстеничког позоришта извели су свој део програма, док су пилоти Аеро клуба Трстеник надлетали скуп и тако одали пошту славном тобџији, јунаку Радивоју Раки Љутовцу, након чега је и завршена свечаност.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x