Адвокатска комора Србије установила Повељу “Драгић Јоксимовић”

Управни одбор Адвокатске коморе Србије (АКС) донео је одлуку о установљавању Повеље “Драгић Јоксимовић” у знак сећања на овог адвоката, рођеног у Бачини, а који је током “Београдског процеса” 1946. године пред судом професионално обављао свој посао бранећи по службеној дужности генерала Драгољуба Михаиловића.

У саопштењу АКС прецизира се да је ова Повеља установљена у циљу подизања угледа адвокатуре и неговања највиших вредности и традиција адвокатске професије, са нагласком на то да ова одлука нема идеолошки контекст.

“Адвокат Драгић Јоксимовић је ушао у анале српске адвокатуре због чувене одбране окривљеног генерала Драгољуба Михаиловића, када је демонстрирао необичну храброст и професионалну чврстину приликом заступања свог клијента у најтежим могућим условима. У времену и околностима у којима се одржавао процес групи окривљених непријатеља нове власти, прихватање одбране је била колико професионална толико и животна одлука. Адвокат Драгић Јоксимовић је био потпуно свестан да ће, уколико свој посао у судници буде обављао савесно и у складу са Кодексом професионалне етике адвоката, бити означен као “издајник државе и народа”, што је уједно подразумевало да ће изгубити право на бављење адвокатуром. Морао је, такође имати и свест да због своје судске одбране може изгубити и живот”, наводи се у саопштењу АКС.

Јоксимовић је свог клијента бранио “бескомпромисно, храбро, срчано и стручно” на тај начин демонстрирајући да је адвокат који не мари за страх и притисак препуне суднице, који не мари за свој живот, а чиме је исказао и своју приврженост закону и правди, професионалну чврстину, истрајност и адвокатску храброст, подсећају из АКС.

“Доношење одлуке о установљавању Повеље “Драгић Јоксимовић” нема идеолошки контекст који се везује за личност генерала Драгољуба Михаиловића, већ је инспирисана позитивним примером његовом браниоца”, напомиње се у саопштењу АКС.

Адвокат Драгић Јоксимовић је због одбране генерала Михаиловића означен као народни непријатељ и као такав 16. јуна 1947. брисан из именика Адвокатске коморе. На исти датум 1949. године је ухапшен, оптужен за непријатељску делатност и осуђен на три године затвора и губитак грађанских права на годину дана. У затвору у Сремској Митровици је, под неразјашњеним околностима, умро 01. августа 1951. године. Рехабилитован је Решењем Окружног суда у Београду 11. децембра 2008. године.

0 0 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

896 + 14 = 910

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x