У библиотеци у Обрежу одржан традиционални, 12. по реду “Топличин шешир”

Традиционални, 12. по реду “Топличин шешир”, округли сто посвећен првом директору и професору варваринске Гимназије и некадашњем директору Дома културе “Херој Мирко Томић” у Варварину Топлици Симићу одржан је у библиотеци у Обрежу, а са циљем очувања континуитета ове манифестације.

Учешће у раду округлог стола узели су афористичари и сатиричари из Крушевца Ивко Михајловић, Братислав Костадинов и Саша Милетић, афористичар из Параћина Југослав Ристић и директор Општинске библиотеке Варварин Горан Ћеличанин, док је о лику и делу Топлице Симића говорио књижевник из Параћина Ђорђе Петковић.

У изјави за наш портал, Ђорђе Петковић је подсетио да је још пре пар година покренута једна иницијатива у вези са животом и радом проф. Симића, тако да је сад дошо време да се та иницијатива и финализира и направи Зборник са тог скупа, а уједно и прошири јер се испоставило да материјал прикупљен пре пар година није довољан заједну књигу какву Топлица заслужује.

“Проф. др Голуб Јашовић је прихватио да се додатно ангажује и да се тај Зборник уради, дао је једном броју научника, професорима српског језика који раде на докторским дисертацијама на Факултету да се позабаве књижевним делом, а посебно језичком страном књижевног дела Топлице Симића, а пре свега на основама његове књиге имитација, збирке песама и његове књиге “Калимарк из Варварина” где су афоризми и епиграми”, наводи књижевник Ђорђе Петковић.

Он истиче да ће посебно бити награђен Симићев историографски рад, пре свега Монографија “Варварин” и књижевно – критичке студије које је радио и у књизи “Писци и књиге Подјухорја” објавио. Петковић наглашава да је на овом округлом столу посебна пажња посвећена изради Симићеве библиографије и изнео податак да је до сада регистровано преко 100 библиографских јединица.

“Очекујемо да ћемо, након још једног детаљног прелиставања књига које се налазе у библиотекама, али и код појединаца у Варварину и Обрежу, уз до сада прикупљен материјал, а посебно кад некадашња издања листа “Темнић” буду детаљно прегледана и буде регистровано све оно што је тамо радио, а он је добрим делом и писао, дакле оно што је књижевно, оно што је публицистичко то ће све бити регистровано и ја мислим да ће та библиографија његова дати пуно основа за даља истраживања живота и дела Топлице Симића”, истиче Ђорђе Петковић.

Он је упутио позив Варваринцима који су сарађивали са Топлицом Симићем, да напишу текст о тој сарадњи и о сећању на њега, како би и ти радови ушли у Зборник

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x