Зоран Анђелковић Кец поклонио икону “Пут у Емаус” цркви Свете Тројице у Горњем Катуну

Један од најпознатијих српских и европских сликара наиваца и један од ретких представника некадашње “моравске школе” наиве Зоран Анђелковић Кец из Мрзенице, по благослову Његовог Преосвештенства, Епископа крушевачког Господина Давида, насликао је и поклонио цркви Свете Тројице у Горњем Катуну икону “Пут у Емаус”.

На поклону се захвалио парох горњокатунски протојереј Бобан Поповић упутивши захвалност свима који су допринели да се овај чин реализује и да се ова икона наслика и постави у сали црквене куће у порти цркве Свете Тројице.

“Хвала свима који прилажу како овом светом храму, тако и било ком другом храму, јер ко цркви позајмљује господ му стоструко враћа”, поручио је протојереј Бобан Поповић.

На идеју за реализацију овог чина дошло се пре нешто више од годину дана, приликом једне од многобројних ликовних колонија које се организују у овом поморавском селу, а на иницијативу директора Општинске библиотеке Варварин Горана Ћеличанина и познатог угоститеља из овог села Дејана Милојевића.

Аутор истиче да му је припала велика част да осећања из своје душе пренесе на платно.

“Свака икона изискује једно велико надахнуће у духовном смислу, а и у телесном пошто мора да будете смирени, да постите, да поштујете сва правила која треба поштовати да би се урадила једна лепа и добра икона, јер радом кроз икону ви представљате и себе и своју душу и једноставно морате бити смирени и по типиху и по канону”, поручује уметник Зоран Анђелковић Кец.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x