У Крушевцу обележена годишњица Битке на Кошарама: Синоним косовске епопеје, храбрости и отпора српских војника

На Споменик браниоцима отаџбине 1998 – 1999. у некадашњој касарни “Расина” у Крушевцу, положени су венци и цвеће, а поводом годишњице почетка велике битке у ширем рејону карауле Кошаре. Ово је централна манифестација обележавања Битке на Кошарама у Србији, која је вођена између тадашње Војске СРЈ са снагама НАТО, терористичке организације ОВК и Војском Албаније, а која је трајала од 9. априла до 14. јуна 1999. године.

На јучерашњи дан, у три сата по поноћи, отпочела је артиљерисјка паљба од стране Војске Албаније, заједно са припадницима ОВК и НАТО пакта на положаје припадника Војске СРЈ и то је једна од најжешћих битака у агресији на нашу земљу, која је трајала 78 дана. На страни албанских сепаратиста било је више хиљада наоружаних лица (према разним подацима од 2.000 до 10.000) , а српску границу је бранило свега око 200 војника.

Венце су положили ратни командант 125. мото механизоване бригаде, генерал мајор у пензији Драган Живановић, ратни командант 53. граничног батаљона пуковник у пензији Душко Шљиванчанин, командант Гарнизона у Крушевцу пуковник Раде Рњаковић, заменик градоначелнице Крушевца Александар Јовановић, представници локалне самоуправе, борци 125. моторизоване бригаде, чији су припадници учествовали у борби на Кошарама, припадници 53.граничног батаљона, 58. лаке пешадијске бригаде и 7. крушевачке пешадијске бригаде, породице страдалих војника, подофицира и официра, представници удружења бораца и ратних ветерана, политичког и привредног живота града.

“Тада је започета ваздушна операција са циљем да пешадијске снаге преко Кошара продру на територији СРЈ и направе упад до Ђаковице и нанесу огромне људске и материјалне губитке војсци, али су наши јунаци успели да сачувају границу и онемогуће тај упад. Желим још једном да одамо почаст и одамо вечну захвалност свим припадницима војске, а укупно их је 108, који су дали своје животе за одбрану отаџбине на простору Кошара”, рекао је између осталог генерал Живановић.

Након опела и полагања венаца, сви присутни су обишли Спомен собу у касарни “Цар Лазар”, где су се још једном евоцирале успомене на догађаје током НАТО агресије.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x