У Крушевцу одржана друга по реду привредна манифестација – Сајам социјалног предузетништва

У Крушевцу је одржан други по реду мини Сајам социјалног предузетништва у организацији Удружења грађана за подршку европским интеграцијама “Евроконтакт” из града под Багдалом. На овом догађају представљени су производи и услуге социјалних предузетника из Крушевца и гостујућих излагача из Београда, Шапца и Крагујевца.

На Сајму је наступило 15 привредних субјеката, а међу њима и неколико најпознатијих социјалних предузећа у Србији: “Caritas” Шабац, Хуманитарна организација “Дечије срце”, “ЕкоБаг”, “Наша кућа” Београд и Удружење “Задругарство” Крагујевац. На Сајму су учествовала и удружења из Расинског округа: Међуопштинска организација слепих Крушевац, удружења дијабетичара и дистрофичара Расинског округа, Основна организација глувих и наглувих Крушевац, КУД “Радомир Јаковљевић Јакша” из Велике Ломнице, “Етно Расина”, “Златне нити” из села Буци, Удружење жена из Јасике, “Верастон” из Шашиловца, “Осмех на длану” и “Реа”.

“У циљу већег запошљавања младих са сметњама у развоју, у претходном периоду смо покренули отварање предузећа за оспособљавање и запошљавање ових лица “Звуци срца” и успоставили сарадњу са неколико апотека у Београду, за које смо произвели 40000 кеса, убруса и папира. Отворили смо и кафић “Звуци срца” у Београду који запошљава младе са сметњама у развоју”, казао је Горан Ројевић директор Хуманитарне организације “Дечије срце”.

Према речима др Ненада Крстића, председника “Евроконтакта”, циљ одржавања Мини сајма социјалног предузетништва је да се јавност упозна са значајем социјалног предузетништва и да се схвати да локалне заједнице имају највише користи од развоја модела социјалног предузетништва.

“Мини сајам социјалног предузетништва у Крушевцу се организује у оквиру пројекта “Канцеларија за подршку развоју социјалног предузетништва Крушевац” који спроводи Удружење грађана за подршку европским интеграцијама “Евроконтакт” из Крушевца. Иницијатива је део Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD2), који финансира Европска унија (ЕУ), а спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП). Данас су грађани Крушевца и околине имали могућност да се упознају са производима и услугама фирми, које послују по моделу социјалног предузетништва. Ово је била и прилика да се пошаље порука особама са сметњама у развоју да неко мисли на њих и да постоје предузећа која су отворена за запошљавање ових особа. Уједно је одлична прилика да се схвате могућности овог иновативног пословног модела и његов позитивни утицај на развој друштвене заједнице”, изјавио је др Ненад Крстић.

Мирољуб Николић, директор “Caritasa” из Шапца и председник Секције за социјално предузетништво Сектора за предузетништво ПКС, говорио је о социјалном предузетништву, као новом концепту пословања и бизнису по мери човека, које, поред разних производа, пружа и бројне услуге у разним привредним гранама и друштвеним делатностима. Циљ је ширење социјалног предузетништва у функцији запошљавања рањивих група и решавања социјалних проблема.

У Крушевачком позоришту организован је и округли сто о теми “Социјално предузетништво и локалне заједнице” на којем је учествовала Привредна комора Србије, Фондација “Траг” из Београда и остала социјална и пословна удружења. Ову сајамску манифестацију подржали су Град Крушевац и Културни центар Крушевац.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x