Мини сајам социјалног предузетништва у петак на платоу испред КЦК у Крушевцу

У Крушевцу ће у петак, 5. новембра, на платоу испред Културног центра Крушевац, бити одржан Мини сајам социјалног предузетништва.

На Мини-сајму ће своје активности и производе представити Савезна организација слепих и слабовидих, Основна организација глувих и наглувих, “Етно Расина”, Удружење дистрофичара Расинског округа, Удружење “Осмех на длану”, Удружење за помоћ МНРО и Школа за основно и средње образовање “Веселин Николић” из Крушевца. Почетак мини-сајма је у 12 сати.

“Евроконтакт је пре четири године почео да се бави темом социјалног предузетништва и сензибилисањем јавности али још увек нема неког већег помака. Према неким информацијама ради се на доради Нацрта закона о социјалном предузетништву, али док чекамо на закон мислим да можемо доста тога да урадимо. Ових седам организација које ће учествовати на сајму нису једине које се баве социјалним предузетништвом у Расинском округу, јер има и људи у бизнис сектору и појединаца који се тиме баве”, казао је Ненад Крстић, председник Удружења “Евроконтакт” које је један од организатора мини-сајма.

По речима Душице Миленковић из Удружења “Етно Расина”, главни циљ сајма је да се јавност упозна са активностима удружења.

“Средства која добију својим активностима ова удружења углавном користе за набавку репрооматеријала и са неке своје основне потребе. Треба рећи да је социјално предузетништво јако важно за све угрожене групе а посебно за особе са инвалидитетом. Са пет година рада у социјалним предузећима она могу да остваре право на пензију што им гарантује економску сигурност и стабилност”, наглашава Душица Миленковић.

Удружење “Осмех на длану” има 25 чланова, а финансира се кроз пројекте.

“Организујемо разне радионице, а седам година учествујемо на јавним радовима за особе са инвалидитетом кроз активности кројачке радионице. То што урадимо продајемо на хуманитарним изложбама. Недавно смо кроз пројекат компаније ДИС добили три машине за шивење. То значи да би рад у тој радионици у будућности могао да прерасте у стални посао, са сталним приходима, што је за наше чланове јако битно”, објашњава Светлана Ивановић, заменица председника Удружења “Осмех на длану”.

Мини-сајам социјалног предузетништва се одржава у оквиру Активистичке недеље, односно пројекта “Грађани имају моћ”, који спроводи Национална коалиција за децентрализацију уз финансијску подршку удружења ЦРТА из Београда.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x