У Србији потврђено укупно 2.666 случајева COVID-19

Заменица директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је да су у протекла 24 часа у Србији од коронавируса преминуле још четири особе, док је регистровано укупно 2.666 потврђених случајева COVID-19. На територији општине Варварин до среде, 8. априла, потврђено је укупно 13 случајева заразе овим вирусом.

Кисић Тепавчевић је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија прецизирала да су од последњег извештаја тестирани узорци 1.135 особa, од којих je 219 позитивнo.

Она је навела да је хоспитализовано 1.726  пацијената, док се на респиратору налази укупно 112 оболелих, уз напомену да је у нашој земљи тестирана укупно 10.761 особa која је испуњавала критеријуме дефиниције случаја.

У последња 24 часа имамо и нова четири смртна случаја, а реч је о особама мушког пола, истакла је Кисић Тепавчевић, додавши да тако укупан број преминулих износи 65.

Проценат смртности, како је прецизирала, износи 2,43 одсто, а просечна старост преминулих 64,6 година, при чему је од 65 преминулих 48 мушкараца и 17 жена.

Кисић Тепавчевић је навела да се сада на Инфективној клиници КЦС налази 38 особа, од којих девет на респиратору, на Инфективној у Нишу 16, али нико на респиратору, у КЦВ 125 особа, а седам на респиратору, у КЦ Крагујевац 57 особа, од којих 10 на респиратору.

Такође, како је додала, у КБЦ “Драгиша Мишовић” смештено је 259 особа, од којих 37 на респиратору, на Пулмологији КЦС 76 особа, а шест на респиратору, у старој згради Хирургије у КЦ Ниш 23 особе, а 12 на респиратору.

На Клиници за пулмологију у Нишу налазе се 33 особе, у КБЦ Земун 335 особа, од којих 20 на респиратору, а у КБЦ Звездара 361 особа, од којих је 11 на респиратору, навела је Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, на Београдском сајму укупно су смештене 124 особе, у нишком „Чаиру“ 171 особа, на Новосадском сајму 48 особа и на ВМЦ њих 60.

Она је саопштила и да је од 2.800 запослених у компанији “Јура” у Лесковцу седам особа заражено вирусом корона, док је њих 300 у самоизолацији.

Та компанија је прихватила одређене препоруке да се смањи број радника на радном месту како би се спречило даље ширење вируса, указала је она и навела да је једна од мера и та да преко дана у фабрици не ради више од 330 запослених.

Кисић Тепавчевић је потврдила и да су започеле потребне процедуре када је реч о терапији крвном плазмом људи који су имали вирус и који су развили антитела на њега.

У овом моменту има више од 200 потенцијалних давалаца, прецизирала је она и додала да је извесно да, ако се болест поново буде јавила у неком облику на јесен, и даље неће бити вакцине, па је крвна плазма излечених један од начина борбе.

Давање серума са антителима код неких других болести је, како је објаснила, или смањило вероватноћу да се болест добије, или су клиничке слике оболелих биле блаже.

Резултати неких истраживања показују да у почетној фази оболевања, док пацијент још није створио своја антитела, то итекако има ефекта. Интензивно радимо на томе, а како се повећава број потенцијалних давалаца и могућности ће бити све веће, оценила је Кисић Тепавчевић.

Она је указала на то да, иако су подаци у вези са вирусом корона обећавајућинаша земља још није близу укидања мера, уз оцену да су мере које су спроведене дале резултатеа пре свега да су сачувани животи старијих суграђана.

Према њеним речимавраћање у нормалне животне токове група људи које су биле у самоизолацији мора да буде постепено и у условима када колективни имунитет јача, а вирус слаби.

Кисић Тепавчевић је такође нагласила да редовна вакцинација становништва мора бити настављена, упркос појави вируса корона, како не бисмо имали епидемије других болести.

Вакцинацију организационо не треба спроводити у оним деловима где су COVID амбуланте да би се смањио ризик, али морамо да наставимо имунизацију јер бисмо, у супротном, имали епидемију других болести које могу да се спрече вакцинама.

Епидемиолог Предраг Кон је упозорио на то да у периоду када се налазимо у максимуму епидемије коронавируса у Србији нема говора о укидању мера, оценивши да ће максимум трајати још осам до 10 дана, односно да мора да прође шеста недеља од појаве вируса.

Кон је поручио да је, према његовом мишљењу, потребна апсолутна забрана контаката, а не само забрана кретања, и потврдио да је Кризни штаб на данашњој седници подржао увођење полицијског часа од петка од 17 часова, до понедељка у пет часова ујутру.

Он је, истичући да бисмо сада имали огромне проблеме да није уведено ванредно стање, пренео да не може да каже до када ће трајати мере и забране, јер то зависи од броја заражених и преминулих од коронавируса, уз напомену да ће се тек сада видети стање због контаката претходног викенда, пошто инкубација траје у просеку седам дана.

Имамо огроман број новотестираних са благим симптомима, тако да је јуче у Београду у COVID амбулантама тестирано 205 особа, указао је Кон и истовремено саопштио да постоји проблем са брзином издавања резултата вирусолошких прегледа.

Према његовим речима, то је административно логистичка ствар и не ради се о тестовима и способности кадра, већ о томе да нема капацитета оних који су спремни да убацују податке јер је за тај рад потребно одређено медицинско образовање.

Он је пренео да је на данашњој седници Кризног штаба донета одлука да ће у Нишу војна болница бити обезбеђена за грађанство, а Клинички центар потпуно претворен у COVID болницу, тако да ће инфектолози из војне болнице прећи у Клинички центар.

У Београду, како је указао, и даље има капацитета, а размишља се и о ослобађању простора пребацивањем позитивних на коронавирус и лакших пацијената на Сајам.

Такође, на седници Кризног штаба је разговарано и о томе да се за болницу на Бежанијској коси, где је било случајева да су пацијенти негативни, али су имали јасне сумњиве клиничке знаке, обезбеди заштитна опрема.

Кон је рекао да за болницу на Бањици нема информацију да ће посебно да се третира, наводећи да је на седници разматрано и ангажовање здавствених радника за COVID болнице, што је озбиљан посао јер их однекуд треба повући.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1350

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 19. мај Доњи Катун; 20. мај Бачина; 21. мај Бошњане; 24. мај Доњи Крчин; 25. мај Обреж; 26. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x