У Варварину низом активности обележен Светски дан здравља

Поводом обележавања Светског дана здравља, 07. априла, који се ове године обележава под слоганом “Депресија – хајде да разговарамо”, Црвени крст Варварин је у сарадњи са Домом здравља “Др Властимир Годић”, организовао више активности.

На тргу у центру Варварина одржана је промотивна улична акција и на штанду су активисти Црвеног крста грађанима делили лифлете који се односе на кључне чињенице о депресији. Подељено је 40 лифлета за депресију, као и други промотивни материјал са саветима за правилну исхрану, за физичку активност, здрав живот без дувана и алкохола и др.

Организована је и акција мерења крвног притиска и шећера у крви, док су медицинске сестре Дома здравља “Др Властимир Годић” саветовале суграђане да се редовно контролишу код својих изабраних лекара, а одзив грађана је био изнад очекивања.

Како су нам рекли у варваринском Црвеном крсту, циљ одржавања ових активности је био да се грађанима скрене пажња и да се подигне свест јавности о значају здравних стилова живота као превенцији хроничних незаразних обољења, укључујући депресију.

Депресија је болест коју карактеришу продужено тужно или снижено расположење,(и) губитак интересовања за активности у којима иначе уживате, као и немогућност да обављате своје свакодневне активности, а да то стање траје најмање две недеље. Депресија се може лечити кроз различите видове терапије: психолошке (разне психотерапијске технике), фармаколошке (коришћење лекова, најчешће антидепресива), социотерапијом, а најчешће комбинацијом свих модалитета терапије.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x