У Варварину одржан округли сто на тему развоја социјалног предузетништва

Агенција за регионални развој Расинског округа (АРРРО) и Удружење грађана “Евроконтакт” из Крушевца одржали су данас у згради Општинске управе у Варварину, у присуству представника локалне власти, округли сто на тему развоја социјалног предузетништва у Расинском округу.

Према речима Саше Срећковића, помоћника председника општине Варварин за економски развој, социјална предузећа имају врло јасну социјалну и јавну сврху, да остварени профит реинвестирају првенствено у запошљавање нових људи из социјално угрожених категорија.

“Социјална предузећа могу пружати социјалне услуге угроженим категоријама становништва или услуге од јавног интереса. Често су социјална предузећа усмерена на радну интеграцију и инклузију неке од угрожених друштвених група, при чему та предузећа комбинују пословни приступ са обављањем функције од ширег друштвеног значаја”, наводи Срећковић.

Он објашњава да социјална предузећа такође могу радити у областима нетрадиционалним за социјалну економију као што су нпр. локални развој, културне услуге, заштита животне средине, рециклажа и еколошки менаџмент. Тренутно, социјална предузећа на нивоу Европске уније (ЕУ) чине скоро 10% малих и средњих предузећа, док у многим европским земљама социјална предузећа због користи коју остварују и вредности које стварају у друштву имају одређене фискалне бенефиције.

“Потенцијали социјалног предузетништва у општини Варварин постоје и потребно их је искористити, пре свега за самозапошљавање. То су, пре свега, удружења грађана, задруге, стручна предузећа за запошљавање лица са инвалидитетом чији су оснивачи удружења грађана”, примећује Срећковић и додаје да је на састанку приказан конкретан пример предлога сарадње у виду институционалног оснаживања и стварања платформе за оснивање и пласман производа и услуга социјалног предузетништва на тржишту.

“Помоћ око средстава за улагање, удруживање ресурса, знања и искуства који су од кључне важности за покретања социјалних предузећа која могу дати велики допринос у решавању најразличитијих друштвених проблема кроз различите економске активности. Само тако ће она, уважавајући све тржишне услове и потребе за растом и развојем, генерисати економске активности својих сарадника, партнера, добављача и запошљавати људе из социјално угрожених категорија, моћи да реинвестирају свој профит или део свог профита у развој социо-економске активности што ће довести до бољитка свих друштвених категорија”, закључује помоћник председника општине Варварин.

Округлом столу присуствовала је заменик председника општине Варварин Виолета Чолаковић, као и Маја Џунић из АРРРО и Ненад Крстић из Удружења грађана “Евроконтакт” из Крушевца.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x