Удружење “Сејачи среће” свеукупни победник манифестације “Хлеб наш насушни” у селу Пирковац

У порти манастира Св. Архангела Гаврила у селу Пирковац недалеко од Сврљига, на граници између планина Раила и Љубовник, одржана је Прва изложба обредних хлебова, славских колача и ситних колача “Хлеб наш насушни” на којој је Удружење “Сејачи среће” из Село Варварина проглашено за свеукупног победника манифестације.

Према речима помоћника председника Општине Варварин за економски развој Саше Срећковића, локална самоуправа је увек радо помагала рад удружења и излазила им у сусрет.

“Општина Варварин, као и удружења која постоје на територији наше општине, имају заједнички циљ, а то је да кроз друштвену афирмацију отргнемо од заборава наше традиционално нематеријално наслеђе, па чак све те вештине и умећа ставимо у службу локалног развоја економије и туризма. Радо смо се одазвали позиву и иницијативи Удружења “Сејачи среће” из Село Варварина да посетимо манифестацију и пружимо подршку нашем Удружењу које је имало штанд и такмичило се на овој манифестацији у Пирковцу”, истиче Срећковић.

Он се, у име Општине Варварин, захвалио организатору манифестације “Хлеб наш насушни”, Удружењу “Заједно до светлости”, уз жељу да им манифестација дуго траје и да са годинама расте и развија се.

“У разговору са председницом Општине Сврљиг госпођом Јеленом Трифуновић, истакао сам значај пријатељства и дугогодишње сарадње наших Општина, као и да ћемо у будућности, у жељи да узвратимо гостопримство, позвати их на неке од наших манифестација како би наставили са посећивањем и одржавањем добрих међусобних односа”, рекао нам је Срећковић.

Организатор Прве манифестације “Хлеб наш насушни” је Удружење родитеља деце са сметњама у развоју “Заједно до светлости” из Сврљига и братство манастира Св. Архангела Гаврила који се налази у селу Пирковац, док је циљ ове прелепе манифестације да се посетиоци упознају са нашим обредним хлебовима и славским колачима.

Манастир Св. Архангела Гаврила у Пирковцу подигла су браћа Вуја и Груја из Рудника код Милановца, на месту где су се сусрела раздвојена браћа. Испод самог олтара налази се бунар са лековитом водом, а испод самог манастира и извор Св. Петке који је такође лековит. У самом манастиру налази се неколико реликвија, а међу најзначајнијима су риза са моштију Свете Петке и икона Мајке Божије Брзопомоћница са Свете Горе.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x