Удружење “Слатки залогај” из Рековца организовало трећу изложбу традиционалних српских јела

Удружење “Слатки залогај” из Рековца, под покровитељством општине Рековац, протеклог викенда у порти храма Светог Романа окупило је 20 удружења из целе Србије на трећој по реду изложби традиционалних српских јела, али и старих заната. Председница Удружења “Слатки залогај” Драгица Марковић истиче задовољство бројем учесника, којих је ове године било дупло више у односу на прошлу.

Она је изразила велико задовољство што су на овогодишњој изложби учешће узела и удружења из Крушевца, Лесковца, Младеновца, Сокобање, Куршумлије, нагласивши да све учеснике посебно привлаче лепоте Левча и зато највише и долазе у овај део Шумадије и Србије. Драгица Марковић додаје и да се Удружење “Слатки залогај”, које иначе негује српску и шумадијску традицију, радо одазива и редован је учесник бројних манифестација широм Србије.

Стручни жири, професор куварства у Хемијско – технолошкој школи у Крушевцу проф. Горан Кузмановић и кувар специјалиста Миломир Миљковић оцењивали су старинска јела, попут домаћих кобасица, пасуља пребранца, сармица у рену, тиквицама и виновој лози, бобових пихтија, али и разних слатких специјалитета попут старинских пуслица и саларица. Наравно, изложена су била и домаћа пића, а своју понуду представили су и средња Пољопривредно – ветеринарска школа са Домом ученика из Рековца, као и локална Туристичка организација која је госте упознала са бројним лепотама Левча.

Екипа “Д&М” из Читлука код Сокобање представила је своје специјалитете – овчији сир и кисело млеко, јагњетину, али и домаће сирупе од ароније, зове, руже, док је Удружење “Слатки осмех” из Јагодине представило своје добро познате торте и колаче. Етно секција из Куршумлије изложила је своја пића, а на изложби се нашла и позната “медовача” Пчеларског домаћинства “Јанковић” из Каленовца код Јагодине.

Изложбу традиционалних српских јела у Рековцу пратио је и културно – уметнички програм, али и изложба слика опарићке школе наиве “Јанко Брашић”. На крају програма уручене су дипломе, медаље и пехари за најбоље специјалитете у више категорија.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x