Ухапшена организована криминална група

Припадници Министарства унутрашњих послова, УКП, Службе за борбу против организованог криминала (СПБОК), по налогу Тужилаштва за организовани криминал и у сарадњи са службеницима Пореске полиције, ухапсили су 15 особа због постојања основа сумње да су извршили више кривичних дела – удруживање ради вршења кривичних дела, злоупотреба положаја одговорног лица, пореска утаја и прање новца, саопштио је данас МУП.

Ухапшени су Н.Ц. (1982), М.Л. (1980), Г.В. (1969), В.Б. (1971), Б.Р. (1970) и А.Ј. (1976), сви из Београда, М.Ц. (1975) и Д.Б. (1959) из Ариља, З.М. (1967) и Б.З. (1969) из Крушевца, Д.П. (1953) из Варварина, М.Ђ. (1968) из Смедеревске Паланке, С.Е. (1958) из Рељана, З.Р. (1959) из Новог Пазара и Д.П. (1980) из Мостара.

Ова организована криминална група је, како се сумња, у периоду од 2016. године до данас оснивала већи број привредних друштава, на чије рачуне су вршене уплате по основу симулованих пословних односа са уплатиоцима, а све са основном намером да им се врати готов новац и избегне плаћање законом утврђених пореских обавеза.

Осумњичени се терете да су сачињавали и оверавали пословну документацију са неистинитим садржајем у којој су неистинито приказивали промет добара и услуга између привредних друштава под контролом криминалне групе и других привредних друштава са територије Републике Србије.

Затим су, како се сумња, вршили пренос новца и подизање готовине са рачуна физичких лица, који је након тога предаван организатору групе, и потом враћан одговорним лицима привредних друштава, која су без стварног правног основа новац и уплатила, уз задржавање провизије за себе и за припаднике криминалне групе у износу од 3 до 8 одсто од уплаћеног новца.

На овај начин привредна друштва, која су била под контролом ове криминалне групе, примила су уплате у износу од 1.017.684.628 динара и за себе прибавила противправну имовинску корист у износу, не мањем, од 30.530.538 динара.

Такође, за новац у износу од најмање 936.269.857 динара, који је враћен одговорним лицима или власницима привредних друштава која су вршила уплате, основано се сумња да је задржан и уложен у покретну и непокретну имовину, знајући да потиче из кривичног дела пореске утаје и злоупотребе положаја одговорног лица.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати, након чега ће бити приведени Тужилаштву за организовани криминал.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x