УЖ “Лада” представило туристички каталог “Добро дошли у наш Варварин” (ФОТО)

У хотелу Плажа на обали Велике Мораве Удружење жена “Лада” из Варварина одржало је промоцију туристичког каталога “Добро дошли у наш Варварин”. Ово је иначе била прва јавна презентација УЖ “Лада”, док је сам каталог настао у оквиру пројекта “Траговима прошлости у сусрет будућности – Темнић од Мораве до Јухор планине”.

Обративши се окупљенима председница УЖ “Лада” Весна Петровић говорила је о Удружењу и циљевима, док је потпредседница “Ладе” Светлана Станојевић упознала присутне са пројектом “Траговима прошлости у сусрет будућности – Темнић од Мораве до Јухор планине”, у оквиру кога је и настао туристички каталог “Добро дошли у наш Варварин”.

Нагласивши да се за 10 месеци, колико удружење постоји, радило на шест пројеката, председница УЖ “Лада” Весна Петровић истакла је да је овај пројекат настао као реална потреба већине грађана варваринске општине да се културно наслеђе и природно богатство општине Варварин представи и приближи грађанима Републике Србије, али и грађанима широм Европе и света.

О каталогу, који је рађен на четири језика, говорили су и аутори, проф. Славица Милутиновић и проф. Братислав Ташић, а затим је одржан и богат програм у коме су учествовали ученица Средње школе Варварин Марија Крсмановић, Етно група “Лазарице” из Крушевца чије су чланице певале песме из Темнићког краја, КУД “Рибарска Бања” са градским играма и ученици Музичке школе “Стеван Христић” из Крушевца, са професором хармонике Гораном Арсићем. Водитељи целовечерњег програма били су Дино Реџовић и Милица Церовић.

Потпредседница УЖ “Лада” Светлана Станојевић у изјави за наш портал истакла је да је ово удружење од самог оснивања имало за циљ да нешто учини за општину Варварин, оценивши да свако ко са стране дође у Варварин примети велики туристички потенцијал ове општине, који је до сада, на жалост, био неискоришћен.

Станојевићева наглашава да је УЖ “Лада” ове године конкурисала код Министарства трговине, туризма и телекомуникација са пројектом преко којег би се реализовала израда каталога, разгледница, као и промотивног видео спота којим би се представио део туристичке понуде Темнићког краја, али овај пројекат код министарства није прошао пре свега зато што општина Варварин нема своју туристичку организацију.

“Пошто је пројекат предвиђао 50% учешћа Министарства, а 50% личних средстава или средстава од спонзора, ми смо покушале да постигнемо споразум са спонзорима, добили смо велику подршку од наших привредника, како моралну тако и финансијску и то нам је дало ветар у леђа да кренемо са реализацијом пројекта. Добили смо и велику подршку људи који су били расположени да раде на пројекту, као што су аутори текста, фотографи, преводиоци и остали људи који су били расположени да дају свој несебичан допринос у изради овог каталога”, наглашава Светлана Станојевић.

Оценивши да је квалитет каталога “Добро дошли у наш Варварин” велики, пре свега због тога што је штампан на четири језика, она додаје и да сви аутори, текста и фотографија, као и преводиоци текста и реализатори овог пројекта, нису наплатили ни динар за свој рад.

“Поред каталога “Добро дошли у наш Варварин” одрадили смо и видео клип који проказује на другачији начин Варварин, као и разгледнице које ћемо добити од штампарије “Сиграф” из Крушевца, са којом смо имали фантастичну сарадњу. Морам да их похвалим јер су посао заиста одрадили сјајно, каталог је одрађен репрезентативно, показује све лепоте и раскош Варварина, историјске, културне и природне лепоте, а споменута је и могућност лова и риболова, као и потенцијали етно туризма”, рекла нам је Светлана Станојевић изразивши наду да је урађено нешто ново, нешто добро што ће служити будућим генерацијама да могу на прави начин да презентују Варварин и најавивши још пројеката у за наредни период.

Проф. Славица Милутиновић, један од аутора каталога “Добро дошли у наш Варварин”, истакла је да су у њему представљене све знаменитости општине Варварин нагласивши да су се аутори потрудили да кроз фотографију и текст прикажу све оно што би требало показати некоме ко дође у госте.

“Троморавље, Темнићки натпис, комплекс “Саставци”, келтско наслеђе на Јухору, цркве у Варварину, Обрежу, Бачини и Орашју, затим манастир Свети Лука у Бошњану. У каталогу смо писали и о културама којима се баве пољопривредници овог краја, о воћарству, повртартсву, пчеларству, говорили смо и о винарији у Бачини, етно домаћинству “Максимовић”, лову и риболову. Такође смо у каталогу описивали установе, објекте, манифестације које су од значаја за развој туризма у нашој општини”, наводи проф. Славица Милутиновић.

Нагласивши да када се ради на једном оваквом пројекту веома је важно имати подршку људи који разумеју значај једног оваквог подухвата, она се захвалила на подршци председнику Скупштине општине Варварин проф. Драгољубу Станојевићу који је, по њеним речима, пружио највећу подршку и разумевање како би овај пројекат успешно био реализован.

Поред аутора текстова за туристичку каталог “Добро дошли у наш Варварин”, проф. Славице Милутиновић и проф. Братислава Ташића, за превод били су задужени Лука Ћосић (немачки), Зоран Алмажан (руски) и Ирена Радивојевић (енглески). Аутори фотографија које се налазе у каталогу су Никола Петровић, Драган Меда Петровић, проф. Братислав Ташић и Милан Воштић, а издавач је УЖ “Лада”.

Велики покровитељи овог каталога су “M2 Service GmbH”, Мирослав Станојевић, Берлин; “Bоtunjac Fruit D.O.O.” Орашје; “Коларевић Д.О.О.” Појате; “Марковић – Продукт” Парцане; “Зоки комерц” Обреж; СТР “Александар” Варварин;”Бели Бор”, Иван Матић, Обреж; “Кућа технике 68”, Славица Тодоровић, Варварин; “Бачина вино” Бачина и “Кица капије” Обреж.

Промоцији туристичког каталога “Добро дошли у наш Варварин” присуствовали су и председник општине Војкан Павић, народна посланица у НСРС др др Виолета Лутовац Ђурђевић, заменик председника Скупштине града Крушевца Синиша Максимовић, заменица председника општине Виолета Чолаковић, председник Скупштине општине проф. Драгољуб Станојевић, начелница Општинске управе Гордана Петровић, помоћници председника општине Оливер Бркић и Дејан Милановић, представнице удружења “Јухорске виле” из Обрежа, “Сејачи среће” из Села Варварин и “Уна” из Ћићевца, бивши директор Народне библиотеке Крушевац Слободан Симоновић, руководилац матичне службе Народне библиотеке Крушевац Љубица Петковић, директор Народне библиотеке Ћићевац Мишел Радовановић, као и директори јавних предузећа и установа са територије општине Варварин.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1371

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x