Великогоспојински вашар у Варварину ове године одлично посећен (ФОТО)

Други овогодишњи вашар у Варварину, традиционални Великогоспојински вашар, одржава се традиционално 28. августа, на велики православни празник Велику Госпојину, док је у јутарњим сатима у Храму Успења Пресвете Богородице прослављена и храмовна слава. Поред овог вашара, у Варварину се одржавају још и Петровдански 12. јула и Митровдански 08. новембра.

На Великогоспојинском вашару посетиоци су имали у понуди разноврстан асортиман робе, а у разговору са купцима сазнали смо да су цене приступачне, а и понуда је задовољавајућа. Ипак, имајући у виду да за пар дана почиње нова школска година, највише интересовања владало је за ђачким прибором и школском опремом, па су тако родитељи искористили прилику да опреме своје школарце.

Трговци, који су своју робу понудили посетиоцима вашара, истичу да је посећеност овог вашара, у односу на Петровдански, била неупередиво боља, а од самих јутарњих сати приметне су биле велике гужве. Поред гардеробе, обуће, школског прибора, нашло се и доста занатлија са својом понудом, али и пољопривредних газдинстава и пчелара који су понудили своје производе.

Баште локалних кафића и посластичарница су биле пуне, али се посећеност тек очекује у вечерњим сатима, кад родитељи изведу своје малишане у луна парк који је постављен у самој Пешачкој зони у центру Варварину. Наравно, у вечерњим сатима, на полигону код школе у Варварину, биће одржано такмичење певача аматера “Први глас Поморавља” и концерт Радета Јоровића, у оквиру манифестације “Моравске вечери”, која већ 13 година прати Великогоспојински вашар.

На Велику Госпојину, 28. августа, почиње и “међудневница”, време између Велике и Мале Госпојине, која се обележава 21. септембра, а уз коју иде веровање да је тај период најбољи за брање свих плодова и лековитих трава, па се одлази на изворе који, према народном веровању, имају лековито дејство.

Успење Пресвете Богородице се празнује од IV века, у склопу колективног празника Сабора Пресвете Богородице, а као самостални празник почео је да се прославља у Јерусалиму током VI века. Празновање Успења Богородице установљено је 528. године по жељи цара Маврикија који је 15. августа (према јулијанском календару) победио Персијанце. Од тог датума сви хришћани славе овај празник.

ФОТО:

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x