“Бошњанијада 2022” одржана у Бошњану код Параћина, свеукупни победник варваринско Бошњане

Параћинско Бошњане ове године било је домаћин 17. по реду “Бошњанијаде”, манифестације која крајем августа месеца, већ скоро две деценије, окупља мештане четири села у Републици Србији са истим именом. Ова манифестација окупља мештане Бошњана из општина Варварин, Параћин, Рача и Лебане, а овогодишњи свеукупни победник у спортским надметањима је варваринско Бошњане.

Тадашњи председник Савета МЗ Бошњане Томислав Јовановић Шоша и председник МЗ Бошњане (Параћин) направили су 2003. године договор да се Бошњанци једном годишње међусобно друже, сусрети су почели 2004. године, а прикључиле су им се и Месне заједнице Бошњане (Рача) и Бошњаце (Лебане).

У оквиру “Бошњанијаде”, поред културно уметничког програма одржавају се и спортске активности, привредна сарадња, а долази чак и до бракова између мештана ових села. Бошњанци из целе Србије обилазе културне знаменитости домаћина, манастире и цркве у близини Бошњана, а у спортским играма екипе се такмиче у одбојци, фудбалу, шаху, надвлачењу конопца…

На крају дана дружење Бошњанаца из целе Србије настављено је у ресторану пословног система “Михајловић” у Параћину и том приликом проглашени су и победници у спортским такмичењима којима су представници Савета МЗ Бошњане (Параћин) уручили пехаре и дипломе.

“Бошњанијади” у Параћинском Бошњану ове године присуствовала је и делегација општине Варварин коју су чинили председница општине др Виолета Лутовац, заменица председника Скупштине Јелена Весић и представници Савета МЗ Бошњане (Варварин).

5 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x