За субвенционисање куповине електричних и хибридних возила 294 милиона динара

Министарство заштите животне средине Владе Републике Србије саопштило је да је Влада донела Уредбу о условима и начину спровођења субвенционисане куповинe нових возила на електрични и хибридни погон.

За набавку мопеда и лаког трицикла предвиђено је да се додели субвенција у износу од 250 евра, а за мотоцикл, мотоцикл са бочним седиштем, тежак трицикл, лак и тежак четвороцикл 500 евра, док ће се куповина путничких и теретних возила субвенционисати исплатом износа од 2.500 до 5.000 евра.

Право на субвенционисану куповину возила имају правна лица, предузетници и физичка лица, која захтев могу поднети закључно са 31. октобром 2023. године.

Доделу субвенција Министарство ће вршити по пристиглим, уредним захтевима до висине укупно расположивих средстава. За реализацију субвенционисане куповине возила у буџету за 2023. годину предвиђено је 294 милиона динара, што је двоструко више него прошле године.

Министарство заштите животне средине четврту годину узастопно подстиче куповину електричних и хибридних аутомобила, у оквиру спровођења мера за побољшање квалитета ваздуха и у циљу унапређења квалитета животне средине.

Да је свест о важности еколошки прихватљивијег транспорта све већа, показују и подаци да се сваке године помоћу државних субвенција купи све више оваквих возила, па је тако 2020. године купљено 112, 2021. године 446, а 2022. године рекордних 625 возила, додаје се у саопштењу.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x